Parintele Galeriu – Cel datator de speranta

Parintele Galeriu – cel datator de pantofi saracilor… Asa a fost cunoscut, cel care, mergand pe strada si vazand un om descult, s-a descaltat si l-a incaltat pe acesta, iar el a pornit inainte descult, ascunzandu-si picioarele goale sub sutana, pentru ca nimeni sa nu-i banuiasca gestul crestinesc… dar Cel de Sus a vazut si a vrut ca noi sa stim…

Cine a fost Parintele Galeriu ?

Mai intai a fost pui de tarani nascut la 21 noiembrie 1918, in Razesi -Bacau, unde a facut Scoala Primara; apoi, crescand, a mers la Seminarul Teologic “Sf. Gheorghe” din Roman, ajungand in anul 1942 la Facultatea de Teologie din Bucuresti si devenind doctorand la Institutul de Teologic Universitar si apoi Doctor in Teologie in anul 1973. Dar pana a ajunge la aceasta treapta, a fost preot in Podu Valeni din Prahova (1943-1947) si preot in Parohia “Sf.Vasile” din Ploiesti (1947-1973). A fost apoi transferat ca “spiritual” la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti (1973-1974), unde a fost, pe rand, lector (1974-1977) si profesor titular (1977-1991); intre timp (1990) a devenit Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. In anul 1992 a fost profesor consultant si conducator de Doctorat la Universitatea Bucuresti. Inca din anul 1974 Parintele Galeriu a fost preot paroh al Bisericii “Sfantul Silvestru” din Bucuresti, unde a ramas pana la obstescul sau sfarsit din 10 august 2003.

Parintele Galeriu in inimile noastre…

Daca doar atat stim despre Parintele Galeriu, inseamna ca nu stim nimic. Sa mai aflam ca in vremurile de cumplita amintire a comunismului, el a suferit pentru convingerile sale religioase si umanitare, fiind in anii 1950 si 1952-1953, intemnitat si anchetat; iar el le-a raspuns ca Iisus Christos, rugandu-se pentru iertarea pacatelor acelora. Dar el a fost si presedinte de onoare al Ligii Culturale a Romanilor de Pretutindeni, membru in Comisia Nationala INESCO, membru fondator si presedinte de onoare al Asociatiei “Cristiana”, asociatie medicala si crestina, presedinte al Editurii “Harisma”, presedintele Asociatiei “Sfantul Stelian – copiii strazii” , al Fundatiei “Elena Doamna” si multe altele. Dar acestea sunt doar cuvinte seci, fara continut si incapabile sa cuprinda puterea lui duhovniceasca si spiritul sau crestin-umanitar; pentru ca harul sau spiritual i-a dat puterea de a scrie si numerose articole pe tema Ortodoxiei, cum si alte articole, evocari aniversare, recenzii in diverse periodice si publicatii bisericesti romanesti de peste hotare, predici publicate in “Glasul Bisericii” si “Ortodoxia” , iar dupa 1989 in cotidianul “Romania Libera”. A dat interviuri, printre care unul in care s-a intalnit cu poetul-crestin Ioan Alexandru, in 1992 in Germania. Predicile sale, tinute la diverse praznuiri de hramuri, cum si spiritul inalt binecuvantat cu care vorbea cu toti cei care doreau asta, l-au facut cunoscut, pretuit si iubit de romani si nu numai.

Testament spiritual

Teolog de mare profunzime si rafinament, Parintele Galeriu a ramas in constiinta romanilor ca unul dintre marii duhovnici ai inimilor si sufletelor celor pe care i-a pastorit duhovniceste sau i-au cerut doar sfatul. Vreau sa inchei cu plinul de dar si de har cuvant al Parintelui Galeriu, care ne-a fost lasat ca un testament spiritual, care glasuieste astfel:
Iisus ne spune: problema capitala nu este nici suferinta, nici chiar moartea, ci a nu fi despartiti de El. De Mine, cel care am biruit si suferinta si moartea, prin Cruce si Inviere” – si Parintele Galeriu incheie umil :
Cu Tine, Doamne !

REDACTIA