1 Septembrie – Inceputul Anului Nou bisericesc

Indictionul

Daca anul civil incepe la 1 ianuarie, anul bisericesc incepe la 1 Septembrie. Potrivit traditiei mostenita din Legea Veche, in aceasta zi s-a inceput creatia lumii si tot in aceasta zi Si-ar fi inceput Mantuitorul activitatea Sa publica. Evreii incep calendarul cu luna Tisri, adica cu septembrie. In prima zi din luna septembrie, evreii aveau zi de odihna si aduceau Domnului ardere de tot. Mai existau si alte motive pentru care evreii serbau in mod deosebit luna septembrie. In aceasta luna, apele potopului au scazut si corabia lui Noe s-a oprit pe Muntele Ararat ; Moise a coborat de pe Sinai cu tablele Legii ; s-a inceput construirea cortului Domnului. Anul bisericesc nu este identic cu anul liturgic ; anul liturgic incepe in ziua Sfintelor Pasti, in vreme ce anul bisericesc isi are inceputul pe data de 1 septembrie. Pentru ziua de 1 septembrie, in Sinaxar intalnim urmatoarea mentiune: “inceputul Indictionului, adica al anului nou bisericesc…“. Aceasta precizare nu este intamplatoare, pentru ca la romani inceputul anului se facea de la Indiction.

Ce este Indictionul ?

Imparatul August este cel care a randuit Indictionul pentru adunarea impozitelor din toate partile Imperiului Roman. Indictionul era o perioada de 15 ani. El a fost impartit in trei parti a cate cinci ani. Al cincilea an din Indiction avea denumirea de Lustrum – stralucit. Era un moment de bucurie pentru amintirea faptului ca impozitele au fost predate Cezarului. S-a ajuns la perioada de 15 ani pentru ca in primii ani se strangeau materialele necesare pentru confectionarea armelor, coifurilor si sulitelor ostasilor. In a doua perioada de 5 ani se lua argintul necesar pentru plata ostasilor. Iar in a treia perioada era adus la Roma aurul necesar impodobirii statuilor inchinate zeilor.

Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste pe 1 septembrie si pe Sfantul Cuvios Dionisie Exiguul – parintele erei crestine. Canonizarea Sfantului Dionisie Exiguul s-a facut in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 8-9 iulie 2008.
In incheiere, iata ce gasim scris in Vietile Sfintilor, referitor la data de 1 Septembrie, inceputul anului bisericesc: “Dumnezeu, Imparatul veacurilor, ce a pus vremurile si anii intru a sa putere, a asezat spre slava sa si spre folosul omenirii felurite praznice. Porunca a dat in vechiul asezamant ca sa se praznuiasca intr-adins luna lui septembrie la-nceputul anului, ca popoarele, indulcindu-se de rodurile campului, cu mai multa dragoste sa slujeasca bunului Dumnezeu“. Spre deosebire de Indictionul roman, in care oamenii trebuiau sa-si plateasca in fel si chip corvezile catre Stat, cel bisericesc nu cauta nici fier si arama, nici argint si aur. Se cere doar bunatatea credintei, a nadejdii, fara a baga in seama primejdiile si necazurile ce se abat asupra omului.

REDACTIA