Randuieli baptismale in Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica
(Botezul catolic si botezul ortodox)
Pentru inceput trebuie sa spunem ca nu exista religie ortodoxa si religie catolica; exista Religia Crestina, iar Biserica Ortodoxa si Biserica Catolica sunt doua ramuri majore ale crestinismului, doua denominatiuni. Pana in anul 1054 aceste doua ramuri au alcatuit impreuna o singura biserica, in cadrul careia, insa, s-au dezvoltat divergente datorita faptului ca una s-a dezvoltat in Estul, alta in Vestul fostului Imperiu Roman. Daca exista multe asemanari intre aceste doua Biserici, se datoreaza faptului ca timp de 1000 de ani ele au existat impreuna in sanul aceleasi Biserici. Vom spune deci ca exista unele puncte comune intre randuielile celor doua Biserici in privinta botezului, iar aceste tangente se datoreaza originii lor comune, care se afla in randuielile vechii Biserici crestine.
Sensul botezului este “Moarte si inviere impreuna cu Christos”; in acest sens, Biserica Ortodoxa pastreaza fidel vechea randuiala primara a Bisericii, aplicand scufundarea in apa, in felul acesta avand o pozitie mai adecvata simbolismului actului baptismal, fata de Biserica Catolica a carei practica este stropirea sau turnarea apei. Este neindoios ca in doctrina celor doua Biserici nu sunt deosebiri esentiale privind efectele botezului; astfel, Biserica Ortodoxa accepta botezul catolic, in cazul trecerii unui catolic la ortodoxie.
Totusi, exista niste diferente si anume: catolicii nu miruiesc copiii imediat dupa botez, ci dupa 7-8 ani; la botezul catolic, mama intra in biserica cu copilul in brate, pe cand la ortodocsi mama nu poate intra in biserica la botezul copilului, decat daca i s-a facut molitva de 40 de zile. La ortodocsi, botezul se face prin scufundarea de trei ori in apa; la catolici, copilul este stropit cu apa pe crestet si i se face semnul crucii pe frunte si pe piept. Uneori, acest ritual catolic se desfasoara cu copilul infasat. Mama sau nasii aduc un mic recipient in care se aduna apa ce curge de pe crestetul copilului si altul pentru suvitele de par taiate de preot in forma de cruce, peste care se picura ceara lumanarii de botez, pentru a fi pastrate. Alte deosebiri intre botezul catolic si cel ortodox: la catolici, mama tine copilul in brate pe toata durata ceremoniei; nasii trebuie neaparat sa fie tot de religie catolica si sa stie Crezul; slujba poate fi personalizata de mici discursuri rostite de nasi, parinti sau preot, iar la intrarea in biserica, parintii trebuie sa declare public numele copilului
Se pare ca ritualul baptismal este mai simplu la catolici, dar botezul ortodox este mai apropiat de actul divin savarsit de Ioan Botezatorul.
Este de remarcat, de asemenea, reducerea rolului nasilor la botezul catolic, al caror loc este luat de parinti, care aduc ei pe copil la botez. In acest fel se suprapune calitatea de parinte trupesc cu cea de parinte duhovnicesc, lucru interzis de canoane.
Este de mentionat ca, daca Biserica Ortodoxa recunoaste botezul catolic in unele imprejurari, este posibil ca si Biserica Catolica sa faca acelasi lucru. Insa, aceasta recunoastere a botezului, nu duce neaparat la recunoasterea celeilalte biserici, caci cele doua se exclud, se excomunica, iar recunoasterea reciproca a botezului, nu duce de la sine la rezolvarea problemelor care le despart.
REDACTIA