Ce este Ramadanul

Pentru a intelege exact ce este Ramadanul, vom spune, pentru inceput, ca nu este corect sa credem ca Ramadanul este postul, caci postul este doar unul dintre ritualurile care se savarsesc in luna numita Ramadan. De asemenea, mai este necesar sa stim cateva lucruri inainte de a vedea ce este, de fapt, Ramadanul. Si vom incepe cu…

…Cei 5 stalpi ai islamului

Islam inseamna supunere, iar cei ce se supun sunt numiti muslim, caci islamul nu este numai o credinta, ci si un mod de viata caruia musulmanii i se supun. Ingrijirea sufletului la musulmani se realizeaza in conformitate cu “cei 5 stalpi ai islamului”, acestia fiind ritualurile de adorare lasate de profetul Muhammad. Iata care sunt acesti stalpi :

Marturisirea de credinta (Sehadah) este afirmarea publica, cu toata convingerea ca “nu exista alta divinitate in afara de Allah si Muhammad este Trimisul Sau“.
Rugaciunea (Salah, namaz), care se face de cinci ori pe zi : in zori, la amiaza, dupa-masa, la apus si seara, in grup, cu fata spre Mekkah.
Dania (Zakat), care se face anual din ce s-a economisit, in bani sau produse.
Postul (Sawm Ramadan) despre care vom vorbi mai jos.
Pelerinajul la Mekkah (Hajj), locul sfant al islamului, care trebuie facut macar o data in viata. *Mai inamanunt despre acesti stalpi puteti citi in capitolul III. Islamul din Marile religii ale lumii (click aici).

Ce este Ramadanul ?

Ramadanul este o luna sacra, unul dintre “cei 5 stalpi ai islamului” ; este o luna cu data mobila, care se calculeaza dupa calendarul musulman, fazele lunii si pozitia astrelor. Calendaristic, Ramadanul reprezinta a noua luna a musulmanilor, dar are si un inteles lexical (se refera la incalzire, ca metalul incalzit pentru a purifica metalul pretios si a-l separa de aliaje); rezultatul Ramadanului fiind o purificare. Pe langa aceasta purificare, Ramadanul este o perioada de timp speciala pentru musulmanii de pretutindeni, un timp al reflectiei si al spiritualitatii, pentru a cinsti primirea Coranului de catre profetul Muhammad, de la arhanghelul Gavriil. Aceasta luna are caracteristica unei bai spirituale, care il curata pe musulman de toate pacatele de peste an, iesind din ea purificat, caci in Rai exista o poarta numita Ar-Reyyan, pe care intra numai cei care au postit. In timpul acestei luni sacre, musulmanii nu au voie de la rasaritul soarelui si pana la apus, sa manance, sa bea, sa fumeze sau sa aiba contacte sexuale. La apusul soarelui, momentul in care musulmanii au dreptul sa intrerupa postul, are loc masa numita iftar, impreuna cu familia si prietenii. Dar Ramadanul nu se margineste numai la postul propriu-zis; el mai cere rugaciuni rituale, milostenie, curatenie sufleteasca, dar si in vorbire, gandire, simtire. Rugaciunile rituale nu se marginesc numai la cele cinci de peste zi, la acestea adaugandu-se rugaciuni rituale de noapte; se fac danii celor saraci si multe alte lucruri legate de bunatate, intelegere si dovezi de adoratie, intre care citirea sau recitarea versetelor din Coran. In ultimele 10 nopti ale Ramadanului se spune ca este Leila al Qadr, noaptea mai buna decat 1000 de nopti si, cum nu se stie care dintre acestea zece este, musulmanii le petrec in rugaciune. Ramadanul se incheie cu sarbatoarea Eid al-Fitr, care tine trei zile si se sfarseste cu Seker Bayram, Bairamul dulce, cu baclavale si sarailii.

Sa mai spunem ca “In Coran, disperarea este condamnata sever si asociata cu necredinta. Motivul este evident : fara speranta, credinta nu este posibila“.

*Cititi si despre Cele 5 Mari Religii ale lumii (click aici).

REDACTIA