Ce sunt cele noua ierarhii sau oranduielile ceresti ?

Crestinii cunosc de regula doar patru din cele noua ierarhii ingeresti, anume ingerii, doi dintre arhangheli (Mihail si Gabriel) si serafimii si heruvimii, datorita rugaciunilor inchinate Maicii Domnului, care este comparata cu aceste doua cete ingeresti cele mai apropiate de Tatal Ceresc.
Sfantul Dionisie Pseudo-Areopagitul este primul care numeste si organizeaza ierarhiile ceresti intr-un mod complex si clar, asezand lumea spirituala dupa functii, atributii si puteri ale fiintelor din cadrul ierarhiilor. Dionisie Pseudo-Areopagitul a primit supranumele de “parinte al numelor ierarhiilor” datorita acestui fapt, care a facut ca de la el incoace sa folosim denumirile sale pentru fiintele spirituale si organizarea lor in lumea spirituala.
Ierarhiile ceresti sunt dispuse in trei triade. Triada superioara cuprinde Scaunele sau Tronurile, Heruvimii si Serafimii, triada din mijloc Exousiai sau Stapaniile, Dynamis sau Puterile si Kyriotetes sau Domniile, iar cea inferioara si mai apropiata oamenilor cuprinde Ingerii, Arhanghelii si Incepatoriile sau Arhaii. Cele trei oranduieli poarta si nume traditionale romanesti, de origine slava de regula, dar se folosesc totodata si terminologiile latina si ebraica.

Serafimii sunt spiritele cele mai apropiate de Dumnezeu. Numele lor vine din cuvantul “saraph”, care inseamna “caldura” sau “ardoare”. Erminia bizantina le atribuie cate sase aripi: cu doua aripi ei isi acopera fata, ca sa nu fie orbiti de lumina Fetei divine, cu doua zboara, iar cu doua aripi isi acopera partea inferioara a trupului lor (Dionisie din Furna, Erminia picturii bizantine, 1979 :89). Serafimii poarta in maini inscriptia: “Sfant, sfant, sfant este Domnul Savaot Domnul ostirilor ceresti”.
Heruvimii reprezinta a doua ierarhie cereasca. Iconografia bizantina ii reprezinta prin capete purtate de cate doua aripi (1979 :89).
Scaunele sau Tronurile sunt ierarhia inferioara din prima triada cereasca, ce reprezinta neclintirea. Ei il slavesc pe Dumnezeu fara incetare, fiind reprezentati conform Erminiei bizantine ca roti de foc. Tronurile au de jur imprejur aripi, iar in mijlocul fiecarei aripi stau cate doi ochi. Impletirea acestor aripi formeaza un fel de scaun imparatesc.
Domniile ceresti sunt Kyriotetes care reprezinta intelepciunea.
Puterile, Dynamis sau Virtutile sunt fortele ceresti medii din a doua triada cereasca.
Stapaniile reprezinta ierahia numita Exousiai sau Potentates in latina medievala. Poarta si numele Impodobii dupa Dionisie din Furna.
Incepatoriile sau Arhaii – numiti de gnostici si Eoni, sunt cele mai inalte fiinte din a treia ierarhie. Ei ar reprezenta timpul in desfasurarea lui din eternitate in eternitate.
Arhanghelii sunt superiori Ingerilor, purtand deci tot numele de Mesageri sau Soli divini. Soliile nasterilor nou testamentare sunt purtate in traditie de arhangheli. Din cartea lui Tobias aflam ca arhanghelii ar fi sapte la numar” . Nu ni se dau aici numele celor sapte, insa ii cunoastem in special pe Miha-el si Grabri-el, Uri-el si Rapha-el, toti patru reprezentand atribute ale lui Dumnezeu, compuse din verbe in ebraica veche si radacina “El”(=Dumnezeu).
Ingerii sau Angeloi sunt Mesageri ai divinitatii, ierarhia spirituala cea mai apropiata oamenilor.

Oranduiala a treia este reprezentata ca o ostire reala, cu coifuri, arcuri, sulite si topoare. Parul fiintelor din a treia ierarhie este de regula strans cu o panglica alba legata la ceafa, purtand mantii pe umeri. Imbracamintea ostaseasca a ingerilor, arhanghelilor si incepatoriilor este specifica erminiei bizantine, care ii reprezinta ca luptatori neobositi de partea binelui, spre deosebire de ingerii din reprezentarile occidentale medievale care sunt copii inocenti fara vesminte. Ingerii ortodocsi sunt distinsi de celalalte fiinte din oranduiala a treia prin chipurile lor de tineri, purtand stihare lungi.
Desi Dionisie Areopagitul, scriitorul crestin din secolul V e.n., nu este adevaratul Dionisie Areopagitul, discipolul sfantului Pavel, opera lui nu sta sub semnul unei imposturi, ci a fost luata in seama cu demnitate de Biserica crestina, care pastreaza terminologia si explicarea iererhiilor spirituale dupa acest carturar-sfant.

prof.Dr. Sebastian Stanculescu – editor online