Cine este Papa Francisc?

Inainte de a raspunde la intrebarea din titlu, este necesar sa amintim cadrul in care a avut loc renuntarea Papei Benedict al XVI-lea la pontificat, alegerea noului papa si, in sfarsit, cine este noul ales sa fie capul Bisericii Catolice.

Demisia – o “rana” institutionala

Cand Papa Benedict al XVI-lea si-a anuntat renuntarea la scaunul papal, o lume intreaga a fost consternata si multe teorii asupra motivelor ce au stat la baza acesteia s-au emis; unele mai mult sau mai putin intemeiate. Motivul oficial al demisiei a fost starea sanatatii, motiv asupra caruia, atat Papa insusi, cat si inaltii reprezentanti ai Vaticanului, au insistat in mod repetat. Multi au asociat insa acest gest cu scandalul “Vatileaks” (“Vatileaks”, prin asociere cu “Wikileaks”; adica aparitia in presa a unor documente confidentiale care sugereaza luptele pentru putere si coruptia de la Vatican). In plus, Papa ar fi recunoscut prin demisia sa esecul in reforma Curiei – aparatul administrativ al Vaticanului. Jurnalistii specializati in problemele Vaticanului sustin ca atat boala, cat – mai ales – problemele interne ale Vaticanului au facut dificila convietuirea intre persoana riguroasa a Papei si aceste probleme. Un membru proeminent al Curiei a spus despre demisia Papei Benedict al XVI-lea, ca este “un punct slab, o rana institutionala, juridica si de imagine”, iar apoi, ca “este un dezastru”. De altfel, Vaticanul a incercat sa tempereze zvonurile lansate de ziare, ca demisia Papei a fost influentata de scandaluri legate de sex, banci si homosexualitate, insa nici nu a infirmat clar aceste zvonuri. Dar sunt extrem de cunoscute numeroasele scandaluri din sanul Bisericii Catolice, in legatura cu preoti pedofili sau care practica homosexualitatea, iar asta nu este decat “varful aisbergului”, caci marile “hibe” se afla in alta parte: in practicile financiare cu dedesubturi, in reticenta tinerilor de a deveni preoti catolici datorita celibatului impus, in birocratia acerba din administratia Vaticanului, a luptei subterane pentru putere si a multor astfel de motive, care par sa zdruncine stabilitatea unei Biserici vechi de 2000 de ani. Acesta este climatul in care s-a produs retragerea Papei Benedict al XVI-lea si instalarea unui nou papa.

Cine este Papa Francisc

Nascut din parinti emigranti italieni, la Buenos Aires-Argentina, in 17 decembrie 1936, a primit numele de Jorge Mario Bergoglio. A studiat chimia, apoi cursuri seminaristice, si-a luat licenta in filosofie, apoi a a predat literatura si psihologia. La 11 martie 1958 a devenit novice in ordinul iezuit, iar la 13 decembrie 1969 a fost hirotonit preot. Consacrarea sa episcopala a avut loc la data de 27 iunie 1992, iar la 28 februarie 1998 a devenit arhiepiscop de Buenos Aires. In consistoriul din 21 februarie 2001, Papa Ioan Paul al II-lea (click aici) l-a ridicat la demnitatea de cardinal. La 13 martie 2013, la iesirea din conclavul insarcinat sa-l aleaga pe succesorul Papei demisionar Benedict al XVI-lea, s-a rostit cunoscuta formula latina Habemus papam, anuntand lumii alegerea lui Jorge Mario Bergoglio sub numele de Papa Francisc. Inaugurarea pontificatului sau a avut loc la 19 martie 2013, la care a participat si patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, ceea ce a constituit o premiera pentru epoca moderna. Si nu a fost singura: cand a iesit in balcon pentru binecuvantarea pascala, Papa Francisc a cerut mai intai celor prezenti o binecuvantare, lucru neobisnuit pana atunci. Dar vor mai fi si altele, dupa cum vom vedea in urmatoarele randuri…

Din punctul de vedere social al gandirii Bisericii, Papa Francisc sustine ajutarea saracilor si importanta justitiei sociale. Este impotriva avortului, a eutanasiei si a casatoriei intre persoane de acelasi sex, dar respecta persoanele homosexuale. In anul 2001, cardinalul Jorge Mario Bergoglio, actualul papa, a vizitat un spital de bolnavi de SIDA, a spalat si a sarutat picioarele a 12 dintre acesti bolnavi. In calitate de cardinal, el s-a facut cunoscut prin smerenia sa si angajamentul fata de justitia sociala. A locuit intr-o casa mica, a folosit transportul in comun, renuntand la limuzina cu sofer la care ii dadea dreptul pozitia sa, si isi gatea singur. Noul papa – un barbat timid si tacut, un iezuit auster, considerat a fi moderat si de orientare reformista, se bucura de un mare prestigiu printre adeptii sai, care ii apreciaza disponibilitatea si stilul de viata lipsit de orice ostentatie. De altfel, chiar din prima zi a pontificatului sau, el a ales sa se deplaseze cu o masina obisnuita, si nu cu cea destinata Papei, mult mai luxoasa si mai pretentioasa. Ba chiar a pus mana pe telefon, dorind sa vorbeasca cu cineva, iar la capatul celalalt s-a crezut ca este o gluma, deoarece un suvern pontif are secretari pentru a apela persoana dorita de el, nicidecum nu suna el singur. Veti spune ca sunt lucruri mici si neimportante, dar ele ilustreaza clar simplitatea Papei Francisc si modul in care el abordeaza pozitia pe care o ocupa: fara fast, cu modestie.

Primul intre 266…

De-a lungul a 2000 de ani de existenta, Biserica a avut 266 suverani pontifi, intre care, cel de al 266-lea, Papa Francisc, detine mai multe recorduri, sa le spunem asa. El este:
– primul si singurul Papa care a ales sa poarte numele de Francisc, in amintirea sfantului Francisc d`Assisi (click aici), cel care a pus bazele Ordinului Franciscan, dar si a lui Francisc Xavier, cel care a fost alaturi de Ignatius de Loyola, intemeietorul organizatiei religioase “Societatea lui Isus” (ordinul iezuit), din care actualul Papa face parte, nu numai prin formare, ci si prin stilul sau de viata;
– primul Papa sud-american;
– primul Papa neeuropean;
– primul iezuit care devine Suveran Pontif;
– primul Papa care se intalneste cu alt Papa, ceilalti ducandu-si misiunea pana la moarte;
– primul Papa ce renunta la privilegiile pontificale de tot felul, rezervate alesului pentru a conduce Biserica Catolica.

Urmeaza “ani dramatici”?

De la noul Papa se asteapta multe si se spera ca va putea realiza ceea ce s-au straduit sa rezolve si predecesorii sai. Intre altele, este vorba despre reformarea organismelor Bisericii, in primul rand a Curiei, elucidari in problema celibatului preotilor catolici si multe, foarte multe alte probleme care macina stabilitatea acestui organism religios, vechi de mii de ani, intre care activitatea financiara a Vaticanul nu este cea mai mica. Pe de o parte – speranta, pe de alta teama fata de masurile si schimbarile ce ar putea sa aiba loc. Desigur, vor exista factiuni care nu vor agreea acestea, iar Suveranul Pontif va trebui sa aiba taria de a le “tine piept”. In alta ordine de idei, indata dupa instalarea sa, au inceput sa circule zvonuri despre unele asa-zise parti intunecate ale existentei sale anterioare; unele se refera la o posibila deceptie amoroasa ca motiv al convertirii sale, despre care se spune ca a fost “brusca”. Aici este de mentionat ca noviciatul sau a durat cca. 11 ani si, prin urmare, nu poate fi vorba despre nimic “brusc”, caci totul a venit progresiv si, am zice, natural, prin voia Tatalui Ceresc. Alte voci “binevoitoare” se refera la o posibila colaborare a sa cu junta militara instalata in Argentina si la arestarea a doi prelati, ca urmare a acelei pretinse colaborari. Aici, se uita in mod deliberat ca actualul Papa Francisc a fost cel care a facut demersuri pentru ca cei doi preoti sa fie eliberati, militand pentru nevinovatia lor, oricare ar fi fost acuzatia. Este important de subliniat, ca pana la alegerea sa ca Papa, nu s-a vorbit despre aceste pretinse pete intunecate pe existenta sa, ci – dimpotriva – s-a evidentiat necontenit daruirea, modestia, simplitatea si devotiunea sa. Unii clerici s-au grabit sa spuna ca vor urma “ani dramatici”, fara sa arate in ce poate consta dramatismul acelor ani. In orice caz, ultimele evenimente petrecute in sanul Bisericii Catolice a zguduit binisor Vaticanul si a creat o oarecare ingrijorare si unor guverne, care au legaturi diverse cu Vaticanul. Papa Francisc a primit o “mostenire fierbinte” si probabil, acum sta cu dosarul Vatileaks deschis pe biroul sau din Vatican… Doar timpul ne va arata cum se vor rezolva toate acestea…

Semne?

Nostradamus a prezis in celebrele sale “Catrene” ca Papa Benedict al XVI-lea va fi penultimul Papa si ca el “va fugi din Roma”, iar urmatorul Papa va sa fie ultimul… Deocamdata, fostul Papa Benedict al XVI-lea “a fugit” doar din postura de suveran pontif, iar nu din Roma, iar despre actualul Papa Francisc, nu avem cum sa stim daca va fi ultimul si de ce… Cum spuneam, numai timpul va arata asta.
In alta ordine de idei, la cateva ore dupa anuntul demisiei Papei Benedict al XVI-lea, o furtuna puternica s-a abatut asupra Romei, Biserica Sfantului Petru de la Vatican fiind lovita de un fulger puternic.
De asemenea, in timp ce conclavul vota pentru un nou Ales, asupra Romei cadea o ploaie torentiala, iar in momentul in care s-au rostit cuvintele “Habemus papam“, aceasta a incetat brusc.
Sa fie acestea “semne’? Sau doar coincidente?..

Radu Botezparapsiholog
www.parapsiholog.ro