Comentarii “incrucisate” despre cruce, Sfanta Cruce

Energii vazute – energii sublime

“Vreau oriunde ma voi duce sa-mi ajute Sfanta Cruce” – proverb popular izvorat din credinta profunda, precrestina, in Cruce.
Incrucisare = nu inseamna neaparat opozitie, ci aliere, sensul metafizic al Crucii reprezentand matematic punctul de convergenta al energiilor vazute (lumea materiala) si al energiilor sublime.
Priveste la o fereastra (nici o asemanare voita cu “windows”), priveste la o usa [ (“door”, sau “backdoor”) neinteresandu-ne pe unde intri], priveste la un pod ( “a gate”), priveste la orice cladire (“home” sau… “homeless”) si vei gasi Crucea (AXIS MUNDI).

Ce a cautat Iisus sa se intrupeze tocmai in vremea “crucificarii”?

Daca se intrupa la 1400 era ars pe rug. Daca se intrupa la 1800 era spanzurat. Daca se intrupa la 1900 era ghilotinat. Daca se intrupa in 1940 era gazat. Daca se intrupa in 1960 era ars pe scaunul electric sau in cel mai bun caz ar fi fost executat prin injectie letala! (Am exclus impuscarea ca pedeapsa capitala pentru ca Bunul Dumnezeu a permis oamenilor dracului sa o exercite asupra conducatorului randuit al poporului roman).
Christos a permis intruparea sa in vremea crucificarii intrucat Crucea este si va fi un simbol al jertfei totale, si o cazna la limita suportabilului pentru o fiinta umana.
Nu insistam asupra faptului ca pironirea s-a efectuat nu in metacarpiene ci, in acele locuri unde, anatomic vorbind mainile si picioarele puteau sustine corpul (dupa osul hyoid, dupa tibie si peroneu). Vrem numai sa amintim ca nu din cunoastere ci din dragoste pentru Patinile lui Christos pe Cruce, multor crestini le-au fost harazite “stigmatele” in palme, picioare si coasta stanga. Cel mai elocvent exemplu este Sfantul Padre Pio. Biserica Romano-Catolica daca l-a sanctificat sau nu, nu are nici o importanta [actiune revendicata dupa ce l-au caterisit (raspopit) de trei ori] intrcat sfintenia sa nu este datorata recunoasterii oficiale, ci lui Dumnezeu cat si milioanelor de martori ale sfinteniei sale.

Dar, sa revenim la Crucea lui Christos.
Sa ignoram pentru moment venerarea crucii la daci (premonitie sacrosancta) si sa ne gandim la Cruce ca punct de comiune si comunicare al materiilor si energiilor vazute si nevazute. (vezi fig.1)

Cine crezi tu, biet nemuritor, ca putea sa sprijine, sa stapaneasca, sa biruie si sa faca tainic punctul de convergenta al tuturor lumilor vazute si nevazute?
Singura persoana capabila trebuia sa fie si Om, si Dumnezeu. Invatatura crestin-ortodoxa (ortodox insemand: “orthos” = dreapta ; “doxa” = lege) detinatoare primordiala a primei variante a adevarului, recunoaste pe Iisus Christos ca Fiu al lui Dumnezeu si Fiu al Fecioarei Maria (apartinator prin trup al rasei umane, nu cumva arian?)
Despre KENOZA (Taina intruparii) in alte fericite ocazii…
Deocamdata sa ramanem la crucificare, Jertfa suprema, de neinteles pentru ratacitele noastre minti, si sa aruncam o privire asupra martorilor tainici si a celor nevazuti.
T. (numele lui, cu scuzele de rigoare, este numai pentru initiati) mare Hierofant ( marele preot al Egiptului, de altfel neintamplator, dac de origine, ucenic in ascuns si admirator al lui Iisus) a fost martor indurerat de ratiune dar zambitor din cauza premonitoriu-mistica a increderii in Inviere. Din traditia dacica postulata de Zamolxe (Zalmocsa) , T. stia si era convins aprioric, nu neaparat sub influenta eseniana (bieti daci anahoreti rataciti geografic in asteptarea Mantuitorului) de venirea pe pamant a Salvatorului, Fiu al lui Dumnezeu si al Fecioarei Maria, prenumele sau: Crisan.
Daca va mira asemanarea cu “Krisna” puneti-o pe seama faptului, istoric dovedit ca brahmanii, autorii subiectivi ai Upanisad-elor, erau descendenti fizic si psihic ai sumerienilor plecati din Tartaria.
Ca sa va scutesc de eventuale comotii cerebrale voi cita si voi parafraza, cu voia mea, pe scriitoarea de un succes dificil de perceput Daphnee du Maurrier : “Nu privi acum!” ; propundandu-va, chiar daca traducerea literara propune o impuscare “shut down now! ” .
Ai redeschis calculatorul? Te asupreste mandria in forma curiozitatii nesabuite? You`re on your own!
“Tacerea mea aude pe nenascutii caini, pe nenascutii oameni cum ii latra” (inspiratu-l de Dumnezeu si de votka Nichita Stanescu) sunt premizele obiective a intelegerii tale neiubit si neinteles cititor, cat si ale mele.
Nu crede drag disperat in Sfanta Cruce ca talisman sau ca totem ! Crede mai degraba nu in neputinta de intelege a ceea ce reprezinta Crucea, ci, in raportarea ta personala si directa, prin calea apofatica (uitarea a tot si primirea revelatiei divine in absenta totala si voita a ratiunii si a negatiei) a efectului ineluctibil (de neoprit) al Jertfei urmate de Inviere si dedicate tie, “frate al lui Christos” (asa te numeste El) indiferent ce spune lumea !
Crezi ca suferintele tale personale (iluzorii si virtuale de altfel) sunt asemanatoare sau identice cu ale Lui?
Daca nu crezi, propune-I un schimb. Te tin curelele?

Un alt personaj biblic prezent la Crucificare a fost (Nomine Odiosa) Satan (Belial, Beelzebuth, Baphomet) nume clasice; sub nume autohtone de “uciga-l toaca”, necurici, nichi percea, primul inger (Lucifer), primul disgratiat din pricina mandriei de altfel nejustificate (de care nici noi nu suntem straini) de a fi egalul lui Dumnezeu, fara ascultare, jertfa, credinta, speranta, iubire si fapte bune (exercitiu fizic meritoriu al tuturor acestor bune concepte).
Din fundul iadului doua motive concrete il pot face pe Satana, sa iasa in realul fizic: sfarsitul lumii si, “Mare Minune” Crucificarea.
Diavolul crede in Dumnezeu, dar nu-L recunoaste ca Stapan (cand niste draci il chinuiau pe parintele Cleopa, parintele Cleopa i-a intrebat: “mai dracilor cand erati ingerii lui Dumnezeu, ce-I cantati?” si ei au raspuns – “Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte Fara de Moarte.” ; parintele Cleopa a continuat fara ei : “Miluieste-ne pre noi!” si dracii au disparut ca dovada clara a nesupunerii si a modalitatii eficiente de a scapa de ei).
Nemarginita, adica in veci, a fost pentru diavol posibilitatea derivata firesc din caderea in tenebre, a Intruparii si Crucificarii lui Christos.
Conform basmelor populare romanesti (colectionate in majoritate de Pr. Rezus), Binele invinge Raul!
V-ati obisnuit cu happy-end-uri nefericite, este o proasta iluzie, daca, prin absurd ma creditati ca fiind o fiinta umana ultra-competenta in a va da raspunsul corect, gratuit (adica daruit) fara a va leza liberul arbitru (oricum viciat) dar valabil in a va situa in Paradis sau in Iad.
Nu va e suficient Iadul de aici ca sa preferati un Paradis vesnic?
Stiati ca Iadul nu poate ramane neocupat?
Pe de alta parte stiati ca Paradisul are suficiante locuri?
Alege acum pentru totdeauna! Nu te prosti! Nu batjocorii nici trupul (vehicolul) dat de parinti (stramosi), nici sufletul (dat de Dumnezeu), nu strica, daca vrei, mica sarbatoare de 50-60-70 ani pentru marea sarbatoare de 50 de miliarde de ani!
Crezi ca intelegi eternitatea ?
La ce-ti foloseste o eternitate pe care n-o intelegi fata de o viata terestra pe care trufas o incununezi cu succese pe care nu le inchini celui care ti-a creat oportunitatea sa le realizezi?
Cat de mare vrei sa-ti fie groapa?
Intra cumva vila, apartamentul, masinile, cardul si banii lichizii? Stii exact ce-ti foloseste “dupa”?
Credinta si faptele bune sunt “viza” ta catre paradis, sau…
Nu alege, hotaraste!
Chiar daca Dumnezeu a glumit, te-a facut egalul Lui: ALEGE!
Daca poti sa intelegi cu adevarat si lumea aceasta si lumea de dincolo. Daca nu…
Ei si?
Bazeaza-te pe “apocatastaza” (la sfarsit, toate vor fi iertate) , teologumenul neintamplator a lui Origen (intelept crestin, intamplator sirian).

Dupa Sfarsitul lumii, a izbavirii tuturor, inclusiv a diavolilor, pe merituosi si pe nemerituosi ii asteapta o stare de fericire paradisiaca [din considerente mai mult sau mai putin obscure, Biserica (de pe vremea cand nu era despartita) a respins aceste concepte intrucat isi pierdea un aspect foarte important al rentabilitatii (indulgentei), neintelegand, fireste,ca nu putem pricepe gandurile si judecatile lui Dumnezeu].

Pilda talharului de pe cruce, din dreapta (din dreapta Lui? sau din dreapta noastra?), nu ne sugereaza in nici un caz ca: “fa orice, ca in ultima secunda te mantuiesti!”
Pacatele sunt acele actiuni placute sau neplacute care genereaza consecinte incontrolabile, dezechilibre pe care cand Dumnezeu le reaseaza ne simtim (ipocrit vorbind) asupriti.
Ce cautam noi in viata lui Dumnezeu care ne iubeste, care are incredere in noi, care crede in noi, cand noi, savanti nestiutori nu-L iubim, nu avem incredere in El, nu credem in El, “ce mai la deal, la vale” (bazandu-ne in mod inconstient pe Dumnezeirea din noi, bietul nostru nemuritor suflet) iL ignoram! Cine este Dumnezeu? Cine este El in comparatie cu noi? Am avut buna cuviinta sa ne intrebam cine este El in comparatie cu noi? Cine are nevoie de cine?
Existenta Lui se suprapune peste a mea? Sau a mea peste a Lui?
Am inteles, oare, ca sunt produsul Lui? Sau imi inchipui, in mod nesabuit, ca El este produs al disperarii personale si/sau colective?
Ce cauta in viata noastra Sfanta Treime, Sfanta Cruce, Iisus Christos, Rastignirea, Invierea si Inaltarea la Cer?
Ce-I oferi tu Divinitatii?
Este o oferta aproape irezistibila pe care pot, constient sau inconstient, sa o accept sau sa o resping : credinta, fapte bune, Har, sau necredinta, fapte rele si implicit lipsa Harului.
Ne pozitionam prea categoric, nu-i nimic, putem decide sa ne identificam lui Christos : iubire, iertare, mila, intelegere ; sau sa ne asemenam diavolului : nu iubesc, nu iert, nu inteleg, nu accept si ma razbun.
Identifica-te dupa ceea ce faci !
Satisface-ti suprema curiozitate (tu care vrei sa afli tainele universului) : ii semeni lui Dumnezeu sau Diavolului?
Rezuma-te, rogu-te, la a fi corect, nu ce-ti spun altii, ci cu ceea ce te raportezi tu, frate, sora, la ceea ce Dumnezeu, printr-un nevrednic ca mine, soptit Te roaga : “fii Dumnezeu! sau fii Diavol!”
Dar, inainte de a alege, intelege si asuma-ti responsabilitatile vremelnice si eterne.

Cum iti faci Sfanta Cruce? Mult prea mare? Sau schimonosita?
Nu vreau sa te educ, vreau numai sa te intreb (intrebare fara raspuns dar, cu consecinte fizice) referitor la crucea de pe mormantul tau. Imagineaza-ti ca, crucea facuta cu limba in gura, din vremuri de restriste, e la fel de valabila ca si crucea unui credincios fervent din aceleasi vremuri dar trebuie sa fi pe masura Crucii (inchinaciunii) pe care acum, liber fiind o poti face pe masura trupului tau sau a Crucii de la mormantul bunicului tau.

Te-am plictisit? M-ai vorbim, cu alte ocazii fericite in care dracul, care nu someaza, te va lasa sa-ti exerciti optiunea pentru informatiile, de care te feresti. Iti sunt acordate din iubire, 0,5% din ceea ce, netestandu-le, iti sunt folositoare acum.
Vrei sa stii mai multe despre crucificare? Despre Sfanta Cruce? Esti pregatit? Poti sa suporti, fara a te mandrii, incarcatura energetica a Crucii lui Christos? Chiar si a Crucii tale, personale? Mai asteapta ! Ce nu vei afla acum, in viata, vei afla dupa moarte.
Acum, impreuna, cat va fi randuit, sa aflam aici, si poate sa aflam si dincolo (inutil de altfel) ceea ce ne este folositor pentru mantuire. Ceea ce aflii acum, chiar daca iti “prajeste” calculatorul personal, este suficient dupa randuiala Bisericii, arhisuficient pentru mantuire.
Vom avea, “Da Doamne!” la dispozitie o eternitate de timp ca sa aflam o eternitate de taine.
Nu credita, rogu-te, nici epoca vitezei, nici epoca informatiei, pentru ca sunt ispite.
Frate, Sora, Pruncule, unde te grabesti si de ce vrei sa stii?
Cui Prodest?
Domnul nostru Iisus Christos ne-a frunizat suficiente informatii pentru a ne salva sufletul!
Indraznim sa spunem ca CNAS ne furnizeaza suficiente informatii pentru a ne sminti.
Nu cumva Iisus Christos era agent al securitatii romane? (Imperiu roman)
Indiferent ce fac preotii, vor fi judecati de Cel care a zis: “Nu voi m-ati ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi!”.
Daca consideram ca se afla in Romania aproximativ 12.000 de preoti, acceptam ca aproximativ 1000 sunt tradatori. Este un procent acceptabil, da care nu-i include pe toti cei 12.000 .

Sa nu cedam ispitei groaznice de a-L identifica pe Iuda cel ales, ci ceilalti 11 la fel de alesi. Despre sfintenia lui Iuda, ca in telenovele moderne, Va urma!
Mai vreti? “Asteapta-te romane!”

Marana tha ( Iisus vine! )

Avva Christophor