Timp de 40 de zile, intre 14 noiembrie si 24 decembrie, crestinii ortodocsi tin Postul Craciunului. Este un post lung, care aminteste de cel al lui Moise pe Muntele Sinai, inainte de primirea Tablelor Legii, dar si de acela al patriarhilor din Vechiul Testament, care asteptau venirea Fiului lui Dumnezeu pe pamant. Tot astfel, crestinii se pregatesc pentru sarbatoarea Nasterii Domnului prin post si rugaciune, prin umilinta si bucurie. (Este necesar sa intelegem bine diferenta dintre “a fi umilit” si “a fi umil”; umilinta presupune modestie, compasiune si sfintenie proprie, a umili pe cineva presupune rautate si rea-vointa)
Tocmai in asta consta esenta intelegerii postului; degeaba tinem postul alimentar, daca nu simtim bucurie in suflet, nu manifestam blandete si compasiune, dragoste pentru oameni. Esenta postului se refera la spiritul nostru schimbat ; postul nu este numai abtinere de la a manca “de dulce”, spiritul nostru trebuie sa fie curat, fara furie si fara ura. Multi spun ca nu pot tine post atat de mult timp, dar Postul Craciunului este unul dintre cele mai usoare, prin “dezlegarile” pe care le ofera; sambata si duminica pana la 20 decembrie putem folosi peste, ulei si vin. Dar sunt si alte ocazii de a folosi acestea, ocazii pe care credinciosii-practicanti le cunosc. (Numesc credinciosi-practicanti pe toti adevaratii credinciosi in duh, iar nu pe cei care spun ca sunt credinciosi, dar faptele lor zilnice sunt silnice si prezenta lor la biserica este doar la nunta, botez sau inmormantare)
O alta “componenta” a postului este rugaciunea; aceasta manifestare a spiritului care, ar trebui, sa ne insoteasca in toate clipele vietii noastre. Am uitat sa ne rugam; un “Doamne, ajuta!” le este unora de folos si de ajuns. Dar nu este de-ajuns ! Sa reinvatam sa ne rugam – din suflet, iar nu folosind rugaciuni din rubrici oferite de ziare. Sa invatam ca rugaciunea este prilejul nostru de a ne adresa Tatalui Ceresc, in numele Fiului sau, prin Duhul Sfant, multumind pentru toate si abia apoi, aratand nevoile noastre. Sa pomenim in rugaciune pe mortii nostri si pe dusmanii noastri. Abia atunci, daca facem asta cu sufletul curat, postul isi va fi atins scopul. Altfel – nu.
Vreme de o jumatate de secol ne-a fost interzisa aceasta sarbatoare, acest eveniment. Dar el nu s-a pierdut; si astazi a venit momentul sa punem la locul de cinste pe care-l merita; sa facem din Postul Craciunului o sarbatoare a bucuriei. Caci este o bucurie!
Daca ne gandim ca acum, doamnele si domnisoarele isi pot corecta silueta, ca domnii isi pot dezintoxica organismul si ca toti – fiind mai buni – putem fi mai placuti Domnului si noua, iata, vom constata ca Postul este un eveniment si o sarbatoare premergatoare zilei minunate a Nasterii Domnului. Poate parea o idee prea “laica”, dar este adevarata! Tatal nostru Ceresc ne iubeste si ne vrea buni, curati si… frumosi.
Obiceiuri si superstitii – Postul Craciunului
Batutul pernelor
Obiceiurile sunt legate de Lasata Secului, cand se fac placinte cu branza, se bea vin si se mananca friptura. Dar superstitia spune ca daca pieptul gainii adusa la masa este gras, iarna va fi grea, viscolita si geroasa. Dimpotriva, pieptul slab al gainii prevesteste o iarna blanda si o vara rodnica.
In unele parti ale tarii, fetele mari care nu si-au gasit inca ursitul, procedeaza la “batutul pernelor”; se crede ca o astfel de “corectie” imblanzeste soarta, care le va aduce in prag petitori. Mai sunt cateva superstitii : se spune ca nu e bine sa arunci resturile de la masa de Lasata Secului decat spre Rasarit, altfel pasarile vor ciuguli toata recolta de boabe, pentru a fi feriti de pagube, gospodinele trebuie sa aseze oalele cu gura-n jos.
Alte superstitii se refera la treburile casnice ale femeilor : nu se coase, nu se toarce, nu se tese de Lasata Secului, pentru ca altfel gospodaria poate fi lovita de rele, de boli si distrugeri. Daca dai imprumut ceva din casa, superstitia spune, la sate, ca se vor inmulti lupii si vor cobori in sat. Acum se dau de pomana turte de malai pentru morti si vii.
Si – foarte important la tara – de acum incolo incep sezatorile.
*Material realizat in colaborare cu Revista Superstitiilor – www.superstitii.ro
Partener OnLine al Revistei de Rugaciuni – www.rugaciuni.ro