Intrarea Maicii Domnului in Biserica – 21 Noiembrie

Parintii Maicii Domnului au fost Ioachim, care se tragea din neam de imparat cu obarsia din David si Ana, fiica preotului Natan din neamul lui Aaron ; ei locuiau in Nazaret. In Galileeia acelor timpuri era de ocara sa nu ai copii si cei doi s-au rugat mult sa nu fie de rusinea lumii si sa le dea Dumnezeu si lor un copil, promitand ca, daca se va naste, pruncul va fi dedicat lui Dumnezeu. Binecuvantarea Lui s-a pogorat asupra celor doi si astfel Ana, batrana fiind, a nascut-o pe Maria.
Conform promisiunii facute in rugaciunile lor, cei doi au dus-o pe Maria la varsta de 3 ani la Templul din Ierusalim, incredintand-o patriarhului Zaharia, care avea sa devina tot la batranete, tatal lui Ioan Botezatorul.
Maria a stat la Templu vreme de 12 ani; se spune ca in acest timp a fost hranita cu hrana cereasca de catre Arhanghelul Gavriil. Inainte de vreme a Bunei Vestiri, Maria a fost incredintata logodnicului ei Iosif, ca pazitor si martor al fecioriei ei.
Ziua intrarii Sfintei Maria in Biserica este numita in calendarul popular – Ovidenie.

Ovidenie – Obiceiuri si superstitii

Ovidenia, ziua intrarii Maicii Domnului in Biserica este socotita in popor drept zi magica. In aceasta zi se fac previziuni despre vreme si oamenii se impaca unii cu altii prin iertare. Exista superstitia ca daca pui la icoane un vas cu apa si aprinzi o lumanare, apa respectiva poate fi buna de leac in diverse boli. Se spune ca in ziua de Ovidenie se deschid cerurile si, acum, cei neprihaniti cu duhul pot intelege “graiul” animalelor. De Ovidenie se ung usile si ferestrele cu usturoi impotriva relelor si a farmecelor care acum incep sa lucreze. Se fac pomeni pentru cei inecati si pentru cei morti fara lumanare. Cei care tin Ovidenia cred ca vor avea spor in hambare si belsug in casa ; tot astfel se spune ca ologii se pot vindeca de Ovidenie. Considerata o zi magica, Ovidenia este tinuta cu sfintenie la sate.

*Material realizat in colaborare cu Revista Superstitiilor – www.superstitii.ro
Partener OnLine al Revistei de Rugaciuni – www.rugaciuni.ro