Nicaieri nu este un loc mai potrivit spre a vorbi despre o carte ce contine marturii despre martirii intru Christos, decat intr-o revista intitulata “Rugaciuni”. Caci rugaciuni trebuie sa aducem pentru cei care au colaborat la scrierea acestei carti si pentru aceia despre care vorbeste ea. Ne referim la volumul intitulat “Martiri pentru Christos, din Romania, in perioada regimului comunist” aparuta la Editura Institutului Biblic si de Misiune al Biseriii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2007. La initiativa Fundatiei St.Gerhard’s din Germania, sustinuta de Bisericile istorice din Romania, a fost declansata o ampla activitate de cercetare in arhivele confesionale si cele ale Securitatii, in scopul identificarii celor intemnitati si ucisi in detentie in vremea regimului comunist din Romania. In scopul recuperarii martirajului crestin in acele vremuri, cat mai ales pentru reconcilierea religioasa, Bisericile istorice au fost de acord cu aceasta initiativa si cu participarea lor la ea. In volum sunt prezentati martiri crestini ortodocsi, romano-catolici si lutherani.
Lucrarea a fost intocmita in urma unui sir de intalniri ale reprezentantilor Bisericilor istorice din Romania si cei ai Asociatiei St.Gerhard’s, intalniri la care s-au discutat criteriile de selectare a marturisitorilor credintei ( moartea prin violenta, survenita in mod nenatural, prin impuscare, spanzurare, infometare, torturare s.a.m.d.; ura prigonitorilor fata de credinta crestina si Biserica din acel timp ; acceptarea constienta a voinei lui Dumnezeu de catre marturisitorul crestin, in ciuda amenintarii vietii sale ), documentarea si identificarea acestora, probleme legate de accesul la documentele istorice, intr-un cuvant, evolutia intocmirii acestei lucrari cu caracter ecumenic. A urmat o uriasa munca de cercetare in diverse arhive, tinandu-se cont si de lucrarile anterioare cu acest subiect si, cu ajutorul Domnului, volumul s-a finalizat si a aparut in 2007.
Intre filele acestui volum sunt cuprinse suferintele celor care, in virtutea credintei lor, au respins ateismul recunoscut al comunismului, au luptat pentru credinta lor si au murit pentru ea. Sunt descrise toate falsificarile adevarului comise in acele vremuri, toate atrocitatile pe care slujitorii lui Christos au trebuit sa le suporte. Nici bataia, nici tortura, nici minciuna, delatiunea, boala sau moartea, nu au putut sa zdruncine puterea credintei martirilor neamului romanesc in timpul comunismului. Ei au murit pentru Christos, pentru credinta lor in Tatal noastru Ceresc si vor ramane vesnic in amintirea si respectul nostru. Lucrarea cuprinde un numar de 240 de martiri crestini care si-au jertfit viata in timpul comunismului-ateu. Majoritatea au fost clerici, preoti si episcopi, teologi, calugari si calugarite ; printre acestia au fost si oameni simpli, sateni sau negustori, dar si avocati, studenti si un militar, general de divizie.
Volumul incepe cu un preambul al reprezentantilor Bisericilor, al initiatorului si un studiu introductiv ; urmeaza “grosul” lucrarii cuprinzand fisele biografice prezentate alfabetic si o lista a martirilor fara biografii ; iar la urma un “Cuvant despre martirii secolului XX” semnat de Episcopul de Lugoj, Alexandru Mesian, din “Incheierea” caruia, citam : “In ciuda celor mai ingrozitoare persecutii crestine din istoria sa de peste 2000 de ani, in special in cel de-al XX-lea veac, Biserica intemeiata de Christos nu a fost invinsa. (…) Aceasta demonstreaza ca Intemeietorul ei, Iisus Christos este Dumnezeu si va fi cu cei ce cred si Il marturisesc pe El pana la sfarsitul veacurilor”.
REDACTIA