Pogorarea Sfantului Duh, Rusaliile si Sambata Mortilor – 4 Iunie 2017

Duminica Cincizecimii

La 50 de zile dupa Paste, a avut loc un eveniment care a marcat profund intreaga crestinatate de astazi si de atunci: asupra apostolilor si in fata multimii adunate acolo s-a pogorat Sfantul Duh. Biblia consemneaza acestea in Faptele Apostolilor, capitolul 2, versetele 1-4, astfel: “In ziua Cincizecimii, erau toti impreuna in acelasi loc. Deodata a venit din cer un sunet ca vajaitul unui vant puternic, si a umplut toata casa unde sedeau ei. Niste limbi ca de foc au fost vazute impartindu-se printre ei, si s-au asezat cate una pe fiecare din ei. Si toti s-au umplut de Duh Sfant, si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, dupa cum le da Duhul sa vorbeasca”. Odata cu coborarea Sfantului Duh se sarbatoresc Rusaliile, o veche sarbatoare, pomenita in Vechiul Testament ca Sarbatoarea Saptamanilor (Ex. 34:22; Lev. 23:15) in mai multe capitole; dar si Apostolul Pavel (Fapte 20:16) acorda importanta acestei sarbatori; la Roma ea a devenit a doua sarbatoare dupa Paste, fiind rezervata botezurilor.

Rusaliile

Rusaliile, o mai veche sarbatoare crestina, care impreuna cu Pastele era praznuita inca din vremea Sfintilor Apostoli, ca o crestinare a sarbatorii iudaice. De ea amintesc, ca mai sus, Sfantul Apostol Pavel (1Cor.16:8) si Luca (Fapte 20:16). Peste Rusalii s-au suprapus vechea Rosalia, sarbatoare consacrata cultului mortilor de origine latina, Rusalka de origine slava, dar si o umbra a crestinismului popular; rusaliile ar fi fost fiicele lui Rusalim Imparat, personificarea Ierusalimului.

Sambata Mortilor

Denumita si Mosii de Vara, ramasita a ritualului latin stravechi de pomenire a mortilor, aceasta zi este destinata acestora, si se “tine” in sambata dinaintea Rusaliilor. In aceasta zi se obisnuia sa se tina mari targuri (precum cel din Obor – pe vremuri), pentru cumpararea celor trebuincioase pomenilor, dar si prilej de desfatare si veselie la romani, deoarece geto-dacii raspundeau mortii cu ras si veselie. Se credea ca sufletele mortilor, dupa ce au parasit in Joia Mare mormintele, se preumblau printre cei vii pana la Rusalii, cand se intorc la locul lor.

Despre obiceiurile, traditiile si superstitiile acestor zile, click aici.

REDACTIA