Traditii si obiceiuri
Saptamana dinaintea Duminicii Pastelui este numita Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor, aceasta saptamana avand menirea de a pregati pe credinciosi pentru Marele Miracol al Invierii, care a facut posibila salvarea oamenilor prin sacrificiul lui Iisus Christos. Traditiile acestei saptamani sunt: linistea, reculegerea, tristetea, focurile ritualice, postul – acum, mai mult ca oricand , curatenie trupeasca si spirituala, ingrijirea hainelor noi pentru Paste, impartasirea la biserica si, desigur, iertarea intre oameni. Numita, in Bihor si Maramures, Saptamana Neagra, se lucreaza de obicei de luni pana joi, cand lucrul pe camp inceteaza. Traditia arata ca saptamana se desfasoara astfel : luni si marti se citesc Evangheliile, iar miercuri se tine post negru.
Joia este ziua cand a avut loc Cina cea de Taina, rugaciunea cu sudoare de sange a lui Iisus Christos in Gradina Ghetsemani, tradarea lui Iuda si prinderea lui Iisus; acum oamenii se spovedesc si se impartasesc. In Joia Mare, cum i se spune, gospodinele vopsesc ouale, urmand ca sambata sa se coaca pasca si cozonacul.
Vinerea Mare se mai numeste si Vinerea Patimilor, a Prohodului Domnului sau Vinerea Neagra. I se mai spune si Vinerea Seaca deoarece, in mod traditional, in aceasta zi se tine post “negru”; nu se mananca si nu se bea nimic toata ziua. In Vinerea Mare, Vinerea Patimilor, zisa si Pastile Crucii”, nu se bat clopotele ( mortii se ingroapa numai cu bataie de toaca ). Vinerea este o zi a durerii, ziua Patimilor Mantuitorului nostru, Iisus Christos.
Sambata este cea la capatul careia se va petrece Invierea. Traditia este ca gospodinele sa pregateasca acum masa pentru Paste, straiele noi cu care sa intampine Invierea ; alte lucrari sau munci nu se fac in aceasta zi, care trebuie petrecuta in reculegere si piosenie. Noaptea, se merge la biserica pentru a lua Lumina.
Duminica este Ziua Luminata, cand toti crestinii sarbatoresc Invierea Domnului; este o sarbatoare a bucuriei, pentru ca primul cuvant pe care L-a rostit Mantuitorul dupa Invierea Sa, a fost “Bucurati-va !”
Cititi despre ineditele superstitii ale Saptamanii Mari pe www.superstitii.ro
REDACTIA