Sfantul Andrei – 30 noiembrie

Scurt istoric

30 noiembrie este data sarbatoririi Sfantului Andrei. Ca si in multe alte cazuri, aceasta sarbatoare s-a suprapus pe o sarbatoare precrestina, preluandu-i acesteia ritualurile si pastrand de la ea superstitiile. Geto-dacii venerau o importanta divinitate, Santandreiu, prefigurand Lupul, prezent in haite numeroase pe vremurile acelea. Noaptea dintre 29 si 30 noiembrie prilejuieste mari ritualuri insotite de mese bogate. Peste aceasta s-a suprapus sarbatoarea Sfantului Andrei, care pastreaza multe urme ale ritului precrestin.

Cine a fost Sfantul Andrei

Credinciosii ortodocsi sarbatoresc pe apostolul Andrei care a crestinat aceste meleaguri, Sfantul Andrei fiind “ocrotitorul Romaniei”.
Andrei a fost fratele lui Petru si fiul lui Iona din Betsaida. El a fost mai intai ucenic al Sfantului Ioan Botezatorul, pe care l-a parasit, urmandu-l pe Iisus Christos. Dupa inaltarea Lui, Apostolul Andrei a plecat sa propovaduiasca in Bitinia, Marea Neagra, Propontida, partile Dunarii, Grecia, Ahaia si in multe alte locuri. In multe locuri a fost prigonit pentru credinta sa, in Sinope fiind chiar schingiuit. Intors in Bizant l-a botezat in crestinism pe sotia proconsului Egheat si pe fratele acestuia, lucru care l-a maniat foarte mult pe Egheat care a pus ca Apostolul Domnului sa fie rastignit cu capul in jos si astfel i-a pus capat vietii. Moastele sale au fost asezate in biserica Sfintii Apostoli din Constantinopole, alaturi de cele ale lui Luca si Timotei.

REDACTIA