Cosma si Damian erau frati, de neam din Asia, avand tata pagan si mama crestina, anume Teodotia. Aceasta, vaduva devenind, a slujit cu sarguinta lui Christos, inchinandu-si toata viata lui Dumnezeu. Precum vietuia Teodotia asa ii invata si pe iubitii sai fii, in credinta crestineasca si in urmarea Scripturilor, povatuindu-i spre fapte bune. Pentru aceasta au si primit de la Dumnezeu darul tamaduirii, dand sanatate sufletelor si trupurilor, vindecand tot felul de boli, tamaduind toate neputintele si izgonind duhurile cele viclene. Si nu numai oameni vindecau, ci si animale, fara sa ia nimic drept plata si intreaga lor lucrare era facuta doar cu darul lui Dumnezeu si cu rugaciunile sfintilor, singura lor plata fiind ca bolnavul tamaduit sa creada in Christos, de la care le venea tamaduirea.
Odata sfintii au fost adusi la o femeie grav bolnava pe nume Palladia, pe care toti doctorii refuzasera sa o trateze din cauza starii ei care parea fara scapare. Prin credinta si prin rugaciunile fierbinti ale sfintilor frati, Domnul a vindecat boala de moarte a Palladiei, iar ea s-a ridicat din pat perfect sanatoasa si a dat slava lui Dumnezeu. Ca multumire pentru ca a fost vindecata si dorind sa ofere un mic dar, Palladia s-a dus la Damian.
I-a oferit trei oua si i-a zis, “Ia acest mic dar in Numele Sfintei Treimi de viata datatoare, Tatal, Fiul si Sfantul Duh.” La auzul Numelui Sfintei Treimi, doctorul fara de plata nu a indraznit sa refuze. Cand Sfantul Cosma a aflat ce s-a intamplat s-a intristat foarte tare, crezand ca fratele sau a incalcat juramantul de a nu lua nici un fel de plata de la cei pe care ii vindecau. Si pe patul de moarte fiind a cerut ca fratele lui sa nu fie ingropat langa el. Sfantul Damian a murit si el la scurt timp dupa aceea, si toti se intrebau unde sa-i faca mormantul. Dar prin voia Domnului s-a intamplat o minune. O camila, pe care sfintii o vindecasera, a vorbit cu voce omeneasca si le-a spus ca nu trebuie sa aiba indoiala daca sa puna trupul lui Damian langa Cosma, pentru ca Damian nu a acceptat ouale de la femeie drept plata, ci din respect pentru Sfanta Treime.
Sfintele Moaste ale fratilor sfinti au fost ingropate impreuna la Thereman in Mesopotamia. 1 noiembrie, ziua praznuirii Sfintilor doctori fara de arginti Cosma si Damian a ramas ca zi consacrata tamaduirii bolilor ; iar pe vremuri, sfintii erau invocati in descantecele de febra tifoid si de epilepsie.
Cei doi sfinti sunt patronii casniciilor crestine si pazitorii armoniei in familie. Ei nu trebuie confundati cu Sfintii Cosma si Damian din Roma, praznuiti la 1 iulie, sau cu Sfintii fara de Arginti din Arabia, praznuiti la 17 octombrie.
REDACTIA