Sfintii martiri Brancoveni – 16 august

Biserica Ortodoxa Romana a canonizat in anul 1992 pe Sfintii Martiri Brancoveni, stabilindu-le zi de pomenire la 16 august, pentru a nu coincide cu praznicul Adormirii Maicii Domnului ; caci ei au fost dusi la locul de osanda si decapitati la 15 august 1714, la Instanbul.

Martiriul Brancovenilor
Constantin Brancoveanu s-a urcat pe tronul Munteniei in anul 1688, domnind peste un sfert de veac, timp in care a ridicat numeroase ctitorii, printre care bisericile de la Potlogi si Mogosoaia, manastirile Hurezi si Brancoveni, precum si Palatul de la Mogosoaia, care a facut renumit stilul arhitectural brancovenesc. Averea sa imensa a starnit, insa, lacomia turcilor, care l-au “mazilit” in preajma Pastelui din anul 1714. A fost dus la Constantinopol, unde a fost inchis in inchisoarea celor sapte turnuri, Edicule, impreuna cu cei patru fii ai sai si cu primul sau sfetnic si dregator, Ianache Vacarescu. Au fost inchisi vreme de patru luni, timp in care au fost torturati in scopul jefuirii de avere. Dupa ce a suferit torturi cumplite, turcii obtin semnatura lui Constantin Brancoveanu si astfel au fost dusi la locul de osanda. Dar sa vedem ce s-a intamplat la data de 15 august 1714…

15 august 1714
La aceasta data, cand Domnitorul implinea 60 de ani, chiar de onomastica Doamnei sale Marica, au fost dusi la executie, Domnitorul Constantin Brancoveanu, fii sai : Constantin, Stefan, Radu si mezinul de 11 ani, Matei, precum si sfetnicul Ianache Vacarescu. Dupa ce li s-a ingaduit o ultima rugaciune, sultanul Ahmed al III-lea le-a oferit viata daca trec la mahomedanism. Raspunsul demn al Voievodului nu a intarziat : “Imparate ! Averea mea, cat a fost, tu ai luat-o, dar de legea mea crestina nu ma las ! In ea m-am nascut si am trait, in ea vreau sa mor. Pamantul tarii mele l-am umplut cu biserici crestinesti si, acum, la batranete, sa ma inchin in geamiile voastre turcesti ? Nu, Imparate ! Mosia mi-am aparat, credinta mi-am pazit. In credinta mea vreau sa inchid ochii, eu si feciorii mei“. Apoi si-a incurajat fiii, astfel : “Fiilor, aveti curaj ! Am pierdut tot ce aveam pe lumea aceasta pamanteasca. Nu ne-au mai ramas decat sufletele, sa nu le pierdem si pe ele, ci sa le aducem curate in fata Mantuitorului nostru Iisus Christos. Sa spalam pacatele noastre cu sangele nostru !” Atunci, sultanul a dat semn calaului ; primul a fost decapitat Ianache Vacarescu, apoi, in fata ochilor tatalui lor, au cazut pe rand capetele celor patru fii. Chiar cand cel mai mic a avut un moment de ezitare in fata mortii, tatal sau l-a incurajat : “Din sangele nostru n-a mai fost nimeni care sa-si piarda credinta. Daca este cu putinta, mai bine sa mori de o mie de ori decat sa-ti renegi credinta stramoseasca pentru a trai cativa ani mai mult pe pamant“. Copilul, ca renascut, isi puse linistit gatul pe taietor si-i zise calaului “Vreau sa mor crestin : loveste“, iar acesta ii taie capul.

Apoi…
… trupurile le-au fost aruncate in apele Bosforului, iar capetele au stat trei zile infipte in tepuse la portile seraiului, apoi au luat si ele drumul apelor. Crestinii le-au pescuit trupurile si, in ascuns, le-au dus de le-au ingropat in insula Halchi, in biserica manastirii Maicii Domnului.
Doamna Marica a mai stat inchisa cativa ani, apoi, cand a fost eliberata, in 1720 a adus in tara osemintele sotului ei, pe care le-a ingropat la biserica Sfantul Gheorghe Nou, unde se afla si astazi.

Sfintii Martiri Brancoveni sunt pomeniti de Biserica Ortodoxa Romana, in fiecare an, la 16 august.

REDACTIA