La 30 ianuarie crestinii ortodocsi sarbatoresc pe Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul – Cuvantatorul lui Dumnezeu si Ioan Gura de Aur, care au trait in secolul al IV-lea al erei crestine, denumit – pe drept – “secolul de aur al crestinismului”. Sfantul Grigorie Teologul este simbolul stiintei teologice, sfantul Vasile cel Mare este simbolul energiei si actiunii puse in slujba oamenilor, iar sfantul Ioan Gura de Aur este simbolul ravnei apostolice prin cuvant si fapta; Sfintii Trei Ierarhi au lucrat, toti trei, pentru indreptarea vietii credinciosilor, dupa invatatura Domnului nostru Iisus Christos.
Sfantul Vasile cel Mare (330-379) s-a nascut in Cezareea Capadociei, din parinti crestini; dupa studiile filosofice la Capadocia, Constantinopol si Atena, s-a retras in partile Pontului, unde a infiintat o manastire si in care a stat pana a fost numit episcop al Cezareei. S-a mutat la Domnul inainte de a implini 50 de ani. A ramas in istorie ca fiind primul care a infiintat institutii de asistenta sociala, numite “vasiliade”: azile, ospatarii, case de reeducare a fetelor “pierdute”, scoli si altele.
Sfantul Grigorie de Nazians (309-390) s-a nascut in Capadocia din mama crestina. Dupa studii la Cezareea Capadociei, Alexandria si Atena, s-a retras la manastirea din Pont infiintata de Sfantul Vasile cel Mare, unde s-a indeletnicit cu studiul si asceza. El a fost cel care a zguduit din temelii erezia ariana, tinand predici in Biserica Anastasia (invierea). A fost ales patriarh al Constantinopolului, dar s-a retras din scaunul patriarhal, traind restul zileleor sale in Capadocia.
Sfantul Ioan Gura de Aur (354-407) s-a nascut in Antiohia. Dupa terminarea studiilor, s-a botezat, fiind hirotonit diacon si apoi preot in Antiohia, unde a pastorit 12 ani. In anul 397 a fost inaltat in scaunul patriarhal al Constantinopolului. A predicat impotriva viciilor de la curtea imparateasca si pentru aceasta a fost indepartat de la scaunul patriarhal si trimis in exil, in Armenia, dar pe drum, din cauza maltratarilor la care a fost supus, s-a savarsit din viata.
Despre Sfintii Trei Ierarhi se spune ca “sunt trei ferestre prin care crestinatatea a privit spre Christos si a primit lumina de la El”. Pentru vietile lor sfinte, la primul Congres al profesorilor de teologie de la Atena, in 1936, Sfintii Trei Ierarhi au fost numiti protectori ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume.
REDACTIA