Cu smerenie si umilinta, propunem cititorilor nostri, 10 rugaciuni crestine, intr-o ordine aleatorie. Este doar o incercare de a va aminti cele mai cunoscute si iubite rugaciuni ale neamului romanesc, crestin de doua milenii si mult incercat in credinta sa, in anii de trista amintire din a doua jumatate a secolului al XX-lea.
1. Vom incepe cu copilaria cand, fiecare parinte ar trebui sa-si invete copilasii sa se roage, pentru a sadi in sufletul lor curat, inca de la inceputul vietii, credinta si sentimentele pioase.
Rugaciunea copiilor :
“Inger, ingerasul meu,
Ce mi te-a dat Dumnezeu,
Totdeauna fii cu mine
Si ma-nvata sa fac bine.
Eu sunt mic,
Tu fa-ma mare.
Eu sunt slab,
Tu fa-ma tare.
Si-n tot locul ma-nsoteste,
Si de rele ma pazeste. Amin”.
2. O alta rugaciune, mult cunoscuta si rostita de numerosi romani si nu numai de ei, este cea cunoscuta sub numele de “Tatal Nostru”. In timpul slujirii Sale pamantesti, Iisus a propovaduit noroadelor si ucenicilor Sai ; vorbindu-Le despre rugaciune, Iisus I-a invatat cum sa se roage Tatalui, care “stie de ce aveti trebuinta, mai inainte ca sa-i cereti voi”. Iata aceasta rugaciune, asa cum este ea in Biblie (Matei 6:9-13). “Iata dar cum trebuie sa va rugati” a spus Iisus :
“Tatal nostru carele esti in ceruri ! Sfinteasca-se Numele Tau !
vie imparatia Ta ; faca-se voia Ta, precum in cer asa si pe pamant.
Painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua astazi ;
Si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri ;
Si nu ne lasa pe noi in ispita, si izbaveste-ne de cel rau. Caci a Ta este imparatia si puterea si slava in veci. Amin !”
Aceeasi rugaciune se poate gasi in Luca 11:2-4, sub forma :
“…Tatal nostru care esti in ceruri ! Sfinteasca-se numele Tau ; vie imparatia Ta ; fie voia Ta, precum in cer asa si pe pamant.
Painea noastra cea spre fiinta da-ne-o noua in fiecare zi ;
Si ne iarta noua pacatele noastre, fiindca si noi iertam oricui ne este dator ; si nu ne lasa pe noi in ispita, si izbaveste-ne de cel rau”.
3. In anul 325 d.Chr. s-a reunit la Niceea Conciliul Ecumenic avand reprezentanti ai tuturor regiunilor, de Rasarit si de Apus, prezidat de imparatul Constantin, care insa nu a intervenit in dezbateri. La acest Conciliu a fost condamnata erezia arienismului si a fost dat “simbolul credintei” – Crezul niceeo-constantinopolitan, pe care il redam mai jos:
“Cred intru unul Dumnezeu, Tatal atottiitorul, Facatorul cerului si al pamantului, al tuturor celor vazute si nevazute.
Si intru unul Domn Iisus Christos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, Care din Tatal s-a nascut mai dinainte de toti vecii ; lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut iar nu facut, Cel de o fiinta cu Tatal, prin Care toate s-au facut ;
Care, pentru noi oamenii si pentru a noastra mantuire, s-a pogorat din ceruri si s-a intrupat de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria si s-a facut om ;
Si s-a rastignit pentru noi in zilele lui Pontiu Pilat si a patimit si s-a ingropat ;
Si a inviat a treia zi, dupa Scripturi ;
Si s-a suit la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui ;
Si iarasi va sa vina cu slava sa judece viii si mortii, a Carui imparatie nu va avea sfarsit.
Si intru Duhul Sfant, Domnul de viata Facatorul, Care din Tatal purcede, Cel ce impreuna cu Tatal si cu Fiul este inchinat si slavit, Care a grait prin prooroci.
Intru una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica ;
Marturisesc un Botez spre iertarea pacatelor ;
Astept invierea mortilor.
Si viata veacului ce va sa fie. Amin”.
4. Numeroase sunt rugaciunile catre Domnul nostru Iisus Christos ; astfel este rugaciunea pe care Sfantul Ioan Gura de Aur o spunea in fiecare zi, Rugaciunea catre Domnul nostru Iisus Christos, facuta de Sfantul Isaac Sirul, pe care o redam mai jos, dar si altele care se rostesc in Biserica si pe care credinciosii le inalta intru slava Mantuitorului si Salvatorului nostru Iisus Christos:
“Doamne, Iisuse Christoase, Dumnezeul meu, Care cercetezi faptura Ta, Caruia sunt aratate patimile mele si neputinta firii noastre omenesti si taria pizmasului nostru, Tu insuti ma acopera de rautatea lui, pentru ca puterea lui este tare, iar firea noastra patimasa si taria neputincioasa. Tu, dar, o, Bunule, Cel ce stii neputinta noastra, Care si porti greutatea neputintei noastre, pazeste-ma de tulburarea cugetelor si de potopul patimilor si fa-ma vrednic acestei slujbe sfinte a Ta, ca nu cumva, in poftele mele cele intinate, sa pierd dulceata ei si sa ma aflu fara de rusine inaintea Ta si fara de frica. Ci, Doamne, preadulcele meu Iisuse, miluieste-ma si ma mantuieste. Amin”.
5. O alta Rugaciune catre Domnul nostru Iisus Christos, caruia sa imploram ajutorul, caci El este Cel in care s-au implinit scripturile (Luca 24:25-27) si Caruia se cuvine cinste, lauda si inchinaciune.
Rugaciune catre Domnul Christos :
“Cel ce in toata vremea si in tot ceasul, in cer si pe pamant, esti inchinat si slavit, Christoase Dumnezeule, indelung-Rabdatorule, mult-Milostive si mult-Milosarde ; Care pe cei drepti iubesti si pe pacatosi miluiesti ; Care pe toti chemi la mantuire pentru fagaduinta bunatatilor ce au sa fie ; Insuti, Doamne, primeste si rugaciunile noastre in ceasul acesta si indrepteaza viata noastra spre poruncile Tale ; sufletele noastre le sfinteste, trupurile curateste, cugetele indrepteaza, gandurile curateste si ne izbaveste pe noi de tot necazul celor rele si al durerii. Inconjoara-ne pe noi cu Sfintii Tai ingeri, ca, prin mijlocirea lor fiind paziti si povatuiti, sa ajungem la unirea credintei si la cunostinta Slavei Tale celei neapropiate, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin”.
6. Cultul Prea Fericitei Fecioare Maria, Nascatoare de Dumnezeu, este foarte raspandit in lume ; romanii, de asemenea, acorda Maicii Domnului respect si recunostinta pentru evlavia ei, invocand-o in rugaciunile lor, iata :
Rugaciunea Maicii Domnului :
“Cuvine-se cu adevarat, sa Te fericim pe Tine Nascatoare de Dumnezeu ;
Cea pururi fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru.
Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii
Care fara stricaciune, pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut,
Pe Tine cea cu adevarat nascatoare de Dumnezeu te marim.
Imparateasa mea cea prea buna si nadejdea mea,
Nascatoare de Dumnezeu, primitoarea saracilor si ajutatoarea strainilor,
Bucuria celor mahniti, acoperirea celor necajiti,
Vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul meu ;
Ajuta-ma ca pe un neputincios, hraneste-ma ca pe un strain.
Necazul meu Il stii, dezleaga-L precum vrei, ca n-am alt ajutor afara de Tine,
Nici alta folositoare grabnica, nici alta mangaietoare buna afara de Tine,
Maica lui Dumnezeu, ca sa ma pazesti si sa ma acoperi in vecii vecilor. Amin”.
7. Iata aici rugaciunea care se rosteste in fata icoanei Maicii Domnului, rugaciunea care “cauta smerenie” :
“Nascatoare de Dumnezeu, ceea ce esti izvorul milei, invredniceste-ne si pe noi milostivirii Tale. Cauta spre robul pacatos. Arata-ti puterea Ta, ca totdeauna. Caci nadajduind intru Tine iti strigam, ca oarecand ti-a strigat Gavriil, mai-marele voievod al celor fara de trup: Fecioara, bucura-te !”
8. Multi romani care nu puteau sa mearga la Biserica, ale carei lacasuri erau daramate cu buldozerele, si-au gasit alinarea si rugile in Psalmii din Biblie ; cu ingaduinta dvs. – Psalmul 138 – un Psalm al lui David:
“Te laud din toata inima, cant laudele Tale inaintea dumnezeilor.
Ma inchin in Templul Tau cel sfant, si laud Numele Tau, pentru bunatatea si credinciosia Ta, caci Ti s-a marit faima prin inmultirea fagaduintelor Tale.
In ziua cand Te-am chemat, m-ai ascultat, m-ai imbarbatat si mi-ai intarit sufletul.
Toti imparatii pamantului Te vor lauda, Doamne, cand vor auzi cuvintele gurii Tale ;
Ei vor lauda caile Domnului, caci mare este slava Domnului !
Domnul este inaltat: totusi vede pe cei smeriti, si cunoaste de departe pe cei ingamfati.
Cand umblu in mijlocul stramtorarii, Tu ma inviorezi, Iti intinzi mana spre mania vrajmasilor mei, si dreapta Ta ma mantuieste.
Domnul va sfarsi ce a inceput pentru mine.
Doamne, bunatatea Ta tine in veci: nu parasi lucrarile mainilor Tale.”
9. 10. In sfarsit, cea de a 9-a si a 10-a “rugaciune” pe care vreau sa vi le propun nu fac parte dintr-o lucrare canonica, ci, sunt un simbol al sentimentelor de dragoste, credinta si umilinta ale poporului roman, pe care Luceafarul poeziei romanesti, Mihai Eminescu, le-a transcris in vers:
Rugaciune
“Craiasa alegandu-te
Ingenunchem rugandu-te,
Inalta-Te, ne mantuie
Din valul ce ne bantuie ;
Fii scut de intarire
Si zid de mantuire,
Privirea-ti adorata
Asupra-ne coboara,
O, Maica prea curata
Si pururea Fecioara,
Marie !”
“Noi, ce din mila Sfantului
Umbra facem pamantului,
Rugamu-ne-ndurarilor,
Luceafarului marilor ;
Asculta-a noastre plangeri,
Regina peste ingeri,
Din neguri te arata,
Lumina dulce clara,
O, Maica prea curata
Si pururea Fecioara,
Marie !”
Am facut aceasta selectie cu inima deschisa si cu piosenie ; fie ca aceste rugaciuni sa va intareasca si sa va fie de folos. Rugati-va lui Dumnezeu-Tatal in numele Fiului Sau Iisus Christos si Duhul Sfant va fi cu voi. Amin.
REDACTIA