Ce stim si ce nu stim despre 666

Motto:
Fatarnicilor, fata cerului stiti s-o deosebiti, si semnele vremurilor nu le puteti deosebi?“.
(Matei 16:3)

Ce stim despre 666

Despre numarul 666, de altfel un numar obisnuit, ca oricare altul, n-am fi discutat atat de mult, daca n-am fi aflat despre el ca este numarul fiarei sau numarul numelui ei. De la inceput trebuie sa subliniem ca in Biblie, in Capitolul 13 din Apocalipsa dupa Ioan, in versetul 18 se spune ca “este un numar de om“, dupa ce se spusese ca este “numarul fiarei“. De altfel, Apocalipsa a fost intotdeauna ca un fel de sperietoare pentru multi oameni, fiind interpretata in mod elementar ca fiind descrierea si/sau sfarsitul lumii. In versetul mentionat, se mai spune: “Aici e intelepciunea. Cine are pricepere, sa socoteasca numarul fiarei…” Si oamenii, ca omul ! Au inceput sa-si arate… intelepciunea. In cultura populara moderna, 666 este asociat cu Antihristul sau cu Diavolul; trimiteri la 666 apar des in randul adeptilor Apocalipsei (a carei aparitie iminenta este anuntata de o mie de ani, in mod periodic. Si ea tot n-a venit inca…), dar si in subculturile anticrestine. Ce mai stim, dar asta nu este un lucru foarte cunoscut, caci altfel ar fi amplificat mult isteria sfarsitului lumii, este faptul ca numarul 666 mai este specificat in Biblie si in alte locuri. De exemplu, in 1Imparati, capitolul 10, versetul 14 si in 2Cronici 9:13 este vorba despre cei 666 talanti de aur ai lui Solomon colectati in fiecare an, sau in Ezra 2:13 in care numarul descendentilor lui Adonicam reveniti la Ierusalim si Iuda din exilul babilonian, este … 666 (Este interesant ca in Biblie mentionarea numarului 666 este asociata cu numarul 13, asa-zisa duzina diavolului; observati mai sus: cap.13, versetele 13). Ce mai stim despre numarul 666: in kabbalistica iudaica 666 reprezinta crearea si perfectiunea lumii. Lumea a fost creata in 6 zile, sunt 6 directii cardinale (Nord, Sud, Est, Vest, Sus, Jos), si 6 este valoarea numerica a unuia din numele scrise ale lui Dumnezeu. Mai stim ca s-au facut si filme despre acest numar, intre care filmul japonez “666 – Satan”, bazat pe traditii cabalistice si pe cea a demonologiei iudeo-crestine si mai putin pe specificul japonez.

Presupuneri despre 666

Cum spuneam, multi doresc sa-si arate intelepciunea, si cand spunem “multi” nu ne referim la oamenii de stiinta, cercetatori ai vechilor scrieri si al marturiilor din vechime, oameni de specialitate deci, ci la multimea de “intelepti” care bazati pe argumente subrede sau “trase la tema”, construiesc teorii, care mai de care mai abracadabrante pe seama numarului 666, mai ales in preajma trecutului an 2012, an a carui importanta a fost profund amplificata si de filmul “Doomsday – 2012”, care la urma-urmei nu este decat rodul imaginatiei unor scenaristi de la Hollywood. Inteligenti – dar nu intelepti, cum cerea Biblia.
Inainte de a vorbi despre semnificatia lui 666 – numar interesant, de altfel – ar trebui sa stim ca cercetatorii nu au cazut inca de acord, daca este numarul care a fost cu adevarat citat in Biblie.

In mai 2005 savantii de la Universitatea Oxford, folosind tehnici avansate de imagistica au citit portiuni, ilizibile la inceput, dintr-un manuscris care afirma ca numarul in discutie nu este 666, ci 616!!! De altfel, existenta unor manuscrise atestand ca 616 este numarul citat, au existat cu mult inainte de constatarea facuta de cei de la Oxford; un astfel de martor timpuriu fiind Codex Ephraemi Rescriptus, care impreuna cu alte traduceri, au condus pe unii cercetatori la ipoteza ca numarul in discutie nu este 666, ci 616, acesta fiind de fapt numarul fiarei (Intr-o anumita traducere din vechime a Bibliei, chiar exista o nota de traducere langa numarul 666, nota care spune: “alte autoritati antice citesc sasesutesaisprezece“). Este locul sa amintim ca aceste confuzii pot fi create la traducerea facuta dupa transcrieri ale numarul respectiv, care initial a fost scris in litere, transformate, dupa caz, in cifre latine sau arabe. In cazul in care numarul 616 este cel adevarat, multe “teorii” construite pe seama lui 666 se dovedesc vorbe-n vant.

Ce nu stim despre 666

Daca in cele ce urmeaza s-ar vorbi despre ce nu stim despre 666, ar insemna ca ca acestea se stiu si ar fi o contradictie. Dar au aparut si alte teorii despre numarul 666, pline de astfel de contradictii; astfel, se afirma ca, la intrebarea “ce inseamna, de fapt, 666?” raspunsul este: “transformarea alchimica, datorata emisiilor solare (iata ce inseamna, de fapt, 666)”!!! Pe larg, se dezvolta teoria conform careia, carbonul-12 , al carui numar este 666 deoarece – spune autorul – izotopul sau contine 6 protoni, 6 electroni si 6 neutroni, se va transforma in carbon-7, care are 6 electroni, 6 protoni si numai 1 neutron. Poate asa o fi, dar imediat autorul face o afirmatie naucitoare “carbonul-7… nedescoperit inca”! (Cum poti construi o teorie bazata pe ceva nedescoperit? Iar daca a fost descoperit, autorul face o afirmatie, eufemistic vorbind, ciudata!) De aici incolo, lectura textului respectiv poate fi facuta doar cu multa reticenta. Urmeaza dezvoltarea unei teorii despre energii superioare (nu putem contesta, acestea exista), dar intervine in discutie si un oximoron (ca sa nu spunem blasfemie), afirmatia ca …”ambele energii Kundalini, Metatron si Hristos, sunt vehicule ale Maicii Domnului, chiar daca fac parte din sisteme spirituale diferite”! Si cand te gandesti ca toate acestea se intampla deoarece carbonul-12 ar purta numarul 666. Pe scurt, nu exista nici un motiv pentru care sa credem ca 666 este carbon sau transformare alchimica. O alta teorie emisa de un cercetator pasionat de decodari ale textelor vechi, vorbeste despre 666 ca fiind un fel de cod genetic al energiei umane (nu ADN-ul somatic); este mult mai credibil si poate cuceri pe multi. Ce nu stim despre 666? Stim ca nu stim nimic… Putem face doar presupuneri.

Frica de 666

Frica de numarul 666 se numeste hexakosioihexekontahexaphobia si se manifesta din ce in ce mai impresionant. Astfel, spre exemplu, s-a constatat ca suma numerelor de la ruleta este 666 si, vai, jocul de noroc este diavolesc; s-a mai vazut ca sistemul electronic folosit pentru evidenta populatiei contine un element de baza care este codul numeric 666 si multe, prea multe altele. Dar mai exista si opinii de bun-simt, care, fara tam-tam, vor sa-i faca pe oameni sa inteleaga ca numarul fiarei este doar conceptul care-i indeamna sa-si indrepte fata catre Dumnezeu, citez: “Pecetea lui Antihrist (666), despre care vorbeste Apocalipsa, nu este un simbol extern, […], ci este despartirea voluntara (a omului) de viata Sfantului Duh, prin lepadarea nesilita a credintei ca Iisus este Fiul lui Dumnezeu si Mantuitorul lumii“. De ce sa ne fie frica de 666? Cand stii ca esti nevinovat nu te temi de nimic. Oare nu stim noi ca toti suntem muritori? Chiar cei ce afirma ca nu cred in viata dupa moarte (oare de ce nu cred, ca doar este scrisa in Biblie?), pot fi aceia care, in mod subconstient, cred – si se tem, inoculand frica in mod egoist si in ceilalti oameni, prin diverse teorii lipsite de sens. Sa-i lasam pe cercetatori, istorici si savanti sa se ocupe cu descifrarea lui 666; sa recunoastem ca noua ne lipseste Intelepciunea de care vorbeste Biblia! Dar si mai mult ne lipseste Credinta!

Radu Botez & Livia Dragu