Marile Religii ale lumii – editorial

Iata SUBIECTUL ! Atat de grandios, incat atunci cand pui mana pe condei, ea tremura. Dar omul a suferit din totdeauna de morbul cunoasterii, inca de cand locuia in Gradina Raiului si a mancat din “rodul pomului din mijlocul gradinii” (Genesa 3:1-24) si astfel “boala” cunoasterii a ajuns pana la noi. Si astazi – inca – vrem mereu sa stim totul. Toate eforturile omului continua si astazi pentru a afla, a sti cat mai multe. Cine suntem? De unde venim? Incotro ne indreptam? Aceste intrebari l-au “muncit” pe om in lungul sau drum de la Facere, de-a lungul timpului, pana astazi. Mereu vrem sa stim! Pentru a incerca sa “adapam” aceasta sete de cunoastere vom prezenta in aceste pagini cate ceva despre MARILE RELIGII.

Biblia ne spune ca omul a avut o cunoastere divina initiala si ca, apoi, a pierdut-o, indepartandu-se din ce in ce mai mult de Dumnezeu si ajungand la practici cu atat mai primitive si mai repulsive, cu cat indepartarea aceasta a ajuns sa fie mai mare. Din punct de vedere crestin, RELIGIILE LUMII sunt rezultatul unei indepartari vinovate fata de Dumnezeu. Biblia ne spune ca omul a ajuns astazi pacatos prin natura sa si ca nu mai poate veni la Dumnezeu decat prin intermediul unui Mijlocitor, oferit in persoana lui Iisus Christos. Aceasta pozitie a crestinismului s-ar putea sa nu fie pe placul celor care sunt in afara crestinismului, dar ea este izvorata din mesajul clar si categoric al Bibliei.
Vom incepe aceasta prezentare cu CRESTINISMUL, nerespectand ordinea fireasca, cronologica, tocmai pentru ca “oameni suntem” si crestini ne numim; desi in mod istoric si logic ar fi trebuit sa incepem cu IUDAISMUL. Dar, fiecare lucru – la timpul sau; vom prezenta, in serial, cum am spus: CRESTINISMUL, IUDAISMUL, ISLAMISMUL, HINDUISMUL si BUDDHISMUL, fiecaruia – partea sa. Sa purcedem, dar !

I. Crestinismul – Citeste
II. Iudaismul – Citeste
III. Islamismul – Citeste
IV. Hinduismul – Citeste
V. Buddhismul – Citeste

Materiale realizate de Radu Botez & Livia Dragu