Intampinarea Domnului 2 Februarie

Dupa 40 de zile de la nasterea Sa, Pruncul Sfant a fost dus la Templu din Ierusalim. Dupa Legea lui Moise (Lev.12:2-8), femeia nu putea intra in Templu timp de 40 de zile dupa nastere, dar apoi, ea venea cu pruncul nou-nascut si aducea drept jertfa o pereche de turturele sau doi pui de porumbei pentru sacrificiul purificarii. Desi Sfanta Fecioara Maria nu avea nevoie de purificare, deoarece ea a nascut pe Pruncul Iisus, fara stricaciune, ea s-a supus cu smerenie legii.
In acel timp, in Ierusalim, traia un om crestin ce ducea o viata sfanta, pre numele sau Simeon, care fusese instiintat de Duhul Sfant ca nu va muri “inainte ca sa vada pe Christosul Domnului”.

Manat de Duhul Sfant, el a venit tocmai atunci la Templu; cand parintii au adus Pruncul inauntru Templului, Simeon l-a luat in brate si L-a binecuvantat pe Dumnezeu, zicand: “Acum slobozeste in pace pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau, caci am vazut cu ochii mei mantuirea Ta, pe care ai pregatit-o sa fie, inaintea tuturor popoarelor, lumina care sa lumineze neamurile, si slava poporului Tau Israel” (Luca 2:29-32). In acel loc mai era si o proorocita, Ana, de 84 de ani, care nu se departa de Templu si slujea lui Dumnezeu. In acelasi ceas ea a inceput sa laude pe Dumnezeu si sa vorbeasca despre Iisus tuturor celor ce asteptau mantuirea Ierusalimului (Luca 2:38).

La 2 februarie crestinii ortodocsi sarbatoresc Intampinarea Domnului, iar la 3 februarie sunt cinstiti Sfantul si Dreptul Simeon si Sfanta Proorocita Ana.

REDACTIA