Rugaciunea Cantecul Creaturilor (Cantecul fratelui Soare)

Preasfant Atotputernic si Preabun stapan, ale tale sunt lauda si marirea si binecuvantarea. Numai tie, Preainalte, ne marturisim, insa nici un om nu-I demn sa te pomeneasca.

Lauda tie, Domnul meu, impreuna cu toate fapturile tale si inainte de toate maritului frate Soare, prin care tu stralucesti si prin care dai lumina ; el care e prea frumos si imparte neasemuite luciri si despre tine, Preainalte, ne da stire.

Lauda tie, Domnul meu, pentru sora Luna si pentru surorile Stele, pe care tu le-ai creat pe cer si le-ai asezat acolo asa de nepretuite si minunate.

Lauda tie, Domnul meu, pentru fratele nostrum Vantul si pentru Aer si pentru Nori si pentru Cerul senin, pentru toate fapturile tale, carora le dai ocrotire.

Lauda tie, Domnul meu, pentru sora noastra Apa, ea e asa de utila si umila, nepretuita si casta.

Lauda tie, Domnul meu, pentru fratele nostru Focul, prin care tu luminezi adancul noptii ; cel mai frumos si neastamparat, vanjos si puternic.

Lauda tie, Domnul meu, pentru sora noastra si maica Tarana, ea, care ne tine si rodeste pentru noi prea felurite frunze, mult colorate flori si ierburi.

Laudati-l pe Domnul meu si multumiti-I cu mare smerenie !

Lauda tie, Domnul meu, pentru cei care iarta din iubire pentru tine. Si suporta nenorociri si tulburari. Fericiti cei ce rabda in pace, caci de tine Preainalte vor fi incoronati.

Lauda tie, Domnul meu, pentru sora noastra. Moartea trupeasca ; de care nici un om muritor nu poate fugi. Vai de cei care mor in pacate grele !

Fericiti cei care vor fi gasiti implinind prea sfintele porunci, caci moartea cea din urma nu o vor afla.

Sfantul Francisc din Assisi