Acoperamantul Maicii Domnului – 1 Octombrie

La 1 octombrie Biserica Ortodoxa sarbatoreste Acoperamantul Maicii Domnului, cand se invoca prin rugaciune ajutorul si ocrotirea Maicii Domnului. Aceasta sarbatoare a fost instituita in amintirea unei minuni ce s-a petrecut in vremea imparatului Leon Inteleptul (886-911), in Biserica manastirii “Maica Domnului” din Constantinopol. In ziua de 1 octombrie s-a facut o priveghere de noapte la aceasta biserica, cu multime de popor credincios. Catre orele patru din noapte, Sfantul Andrei cel nebun pentru Christos, staretul manastirii cu ucenicul sau Epifanie, au vazut pe Fecioara Maria, stand in vazduh si rugandu-se impreuna cu cetele de ingeri si sfinti, intre care doi erau mai alesi: Sfantul Ioan InainteMergatorul si Evanghelistul Ioan; intru acestea Sfanta Fecioara si-a intins vestmantul, omoforul Sau sfintit, asupra poporului si orasului Constantinopol, continuand a se ruga catre Iubitul Sau Fiu, Iisus Christos, pentru ocrotirea acestora. Aceasta minune sfanta se sarbatoreste pe 1 octombrie.

Rugaciunea care se rosteste la Te-Deum-ul acestei sarbatori, astfel glasuieste: “Prea Curata Stapana, pururi Fecioara, in vremea necazului nostru acopera-ne pe noi cu acoperamanatul aripilor Tale, iar in vremea neputintelor si batranetilor noastre, fii mijlocitoare noua, catre Fiul Tau si Dumnezeul nostru. Sa nu biruie rautatile lumii anii vietii noastre, iar sfarsitul sa nu ne gaseasca cumva in afara Acoperamantului Tau cel Sfintit“.

Sfantul Anania

Tot in aceasta zi – 1 octombrie – este si pomenirea Sfantului Anania. Acesta era din cetatea Damascului; el l-a primit si l-a botezat pe Pavel “din dumnezeiasca descoperire”. Apoi, acest Anania a fost facut episcop de catre Apostoli, in cetatea Damascului. A facut multe vindecari si a convins pre multi la dreapta credinta; pentru acestea a fost condamnat la biciuire de catre guvernatorul Luchian, fiind maltratat, apoi scos din cetate si lapidat (omorat cu pietre). Astfel, trecand Sfantul Anania, catre cerestile lacasuri.

REDACTIA