Adormirea Maicii Domnului – 15 august

La 15 august al fiecarui an se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului, zisa Santamaria Mare, spre deosebire de Santamaria Mica – sarbatorita la 8 septembrie.
Se spune ca mai inainte cu trei zile de mutarea sa de pe pamant, Maica Domnului a fost vestita de Arhanghelul Gavriil, care i-a zis: “Acestea zice Fiul tau: vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeste cuvantul cu bucurie, de vreme ce vii la viata cea nemuritoare”. Indata, bucurandu-se, Maica Domnului s-a suit la muntele Maslinilor, unde s-a rugat indelung, apoi a coborat, pregatind cele lumesti pentru plecarea ei intru cele ceresti. Apoi, la casa ei s-au strans toti ucenicii lui Christos, mai putin Toma, plecat in tinutul Indului, printre ei aflandu-se Dionisie Areopagitul, Ierotei si Timotei, dar si apostolul Pavel, care desi nu-L cunoscuse pe Iisus din viata pamanteasca il venera pe El si pe Maica Sa. Intre acestea, fiind pregatita pentru trecere, Maica Domnului si-a pus sufletul in mainile Lui.

Pe cand apostolii duceau trupul sau pentru ingropaciune, cetele ingeresti intonau imnuri, Petru canta si el cantarea cea de iesire, ochii orbilor s-au luminat si auzul surzilor s-a limpezi. Vazand acestea, mai-marii iudeilor au pus netrebnici sa scuture trupul de pe nasalie si sa-l zvarle, dar acestia au orbit sau le-au cazut mainile ce le pusesera pe acel sfant pat. Apostolii au dus trupul la mormantul din gradina Ghietsimani si dupa ingropaciune, trei zile au vegheat si in tot acest timp ingerii au cantat. In timpul acela Toma lipsise, sosind abia dupa trei zile si era tare mahnit ca nu vazuse pe Maica Domnului ca ceilalti. Apostolii au deschis cu grija mormantul, pentru ca si Toma sa se impartaseasca de vederea trupului Prea Sfintei Fecioare. Dar, minune, mormantul era fara sfantul trup, ci doar giulgiul se mai gasea acolo, ca marturie dreapta a mutarii la ceruri a Nascatoarei de Dumnezeu. Dar, spre deosebire de Fiul sau care s-A inaltat prin puterea Sa, Maica cea Preacurata a fost dusa la ceruri de catre ingeri. Si acolo, ea se roaga de-a pururi pentru noi.

REDACTIA