Ce este reincarnarea?..

Fragment din cartea “Află ce ai fost intr-o viaţă anterioară”
autor: Radu Botez – parapsiholog

Prin reincarnare, se inţelege renaşterea continuă a sufletului sub diferite forme ale existenţei: intru­pări umane, animale sau chiar vegetale.
Credinţa in reincarnare este fundamentală in hindu­ism şi budism; eternul ciclu al reincarnărilor este privit mai mult ca un drum al suferinţei, deoarece sufletul trebuie să traverseze incă o dată o existenţă lumească inainte de a-şi găsi candva liniştea in nonexistenţă.
Autorul

Dalai Lama: Despre reincarnare

Dalai Lama a fost intrebat in cadrul uneia din conver­saţiile cu Rajiv Mehrotra, autorul volumului “Dalai Lama: Despre fericire, viaţă şi multe altele”:
“Sfinţia Voastră, fiind adeptul metodei ştiinţifice, al analizei logice şi al raţionalităţii, cum reuşiţi să găsiţi nu­mitorul comun cu faptul că sunteţi o reincarnare?”
intr-o lungă consideraţiune, pe parcursul a catorva pagini, Dalai Lama dă cateva lămuriri despre reincarnare şi karmă. intre altele, spune că sunt multe interpretări ale reincarnării, considerand, din punctul său de vedere, că aceasta inseamnă să te naşti in mod deliberat cu scopul de a reuşi ceea ce ţi-ai propus in viaţa anterioară sau de a finaliza munca cuiva incepută intr-o viaţă anterioară. După afirmaţia că budismul este deschis investigării şti­inţifice, Dalai Lama a fost intrebat de ce mai supravieţu­ieşte credinţa in reincarnare (de altfel, există numeroase persoane care işi pun această intrebare). in răspunsul său, Dalai Lama afirmă că, dacă ştiinţa presupune – pe bună dreptate – investigarea a ceva ce poate fi măsurat sau calculat, conceptul despre “mental” sau despre “sine” nu poate fi măsurat. Din punct de vedere budist, ştiinţa este in acest domeniu limitată; mintea şi conştiinţa se află in afara domeniului ştiinţific actual. Deoarece astăzi există numeroase experimente legate de creier, poate că aces­tea vor duce la lărgirea domeniului, a adăugat Sfinţia Sa.

in altă ordine de idei, unii cred că, prin controlul nașterilor, refuzăm unui număr mare entități renaşterea intr-o formă umană, din cauza resurselor finite care nu pot susţine un număr infinit de persoane. Sfinţia Sa il citează pe Gandhi, care spune că “este suficient pentru nevoile tuturor, dar nu este suficient pentru lăcomia tuturor”, iar această afir­maţie, spune el, echilibrează conceptul karmic referitor la reincarnare. La intrebarea dacă ar fi dispus să nu mai crea­dă in reincarnare dacă ar exista dovezi, Sfinţia Sa a răs­puns tranşant “Da”; din punct de vedere budist, dacă un experiment ştiinţific sau o investigaţie ar demonstra un lucru fără nicio urmă de indoială, cu o exactitate de sută la sută, atunci ar trebui să acceptăm acel lucru.
Dar va exista intotdeauna un element de mister.

Fragment din cartea “Află ce ai fost intr-o viaţă anterioară”
autor: Radu Botez – parapsiholog
disponibilă la Libraria Antiq

www.libraria-antiq.ro