Cine a fost Sfantul Dumitru – 26 octombrie

Sfantul Dumitru

In traditia romaneasca se spune ca la 26 octombrie, de ziua Sfantului Dumitru (Samedru) se sfarseste “vara pastorilor”, inceputa la 23 aprilie, de ziua Sfantului Gheorghe.
Sfantul Dumitru sau Dimitrie a fost fiul voievodului cetatii Tesalonicului, care si-a botezat fiul, pe Dumitru, in ascuns spre a-l feri de prigonitorii crestinilor. Ajuns la maturitate succesorul tatalui sau, Dimitrie a fost invingator in luptele contra scitilor.

Imparatul Maximilian a poruncit sarbatorirea acestei victorii, prilej cu care a aflat ca Dimitrie este crestin. Aruncat in temnita, el a binecuvantat pe tanarul crestin Nestor spre a-l invinge in arena pe puternicul luptator Lie, omorator de crestini. Imparatul Maximilian – infuriat – a poruncit taierea capului lui Nestor si strapungerea cu suliti a lui Dimitrie. Moastele Sfantului Dumitru au produs un mir aromat si vindecator, de unde si denumirea sfantului de “Izvoratorul de mir”. Data praznuirii Sf.Dumitru se datoreaza faptului ca moastele sale au fost aduse la Tesalonic intr-o zi de 26 octombrie.

Olivia Vatca