Despre răzbunare in Săptămana Mare

O mare parte dintre filmele difuzate in ziua de azi, au ca subiect răzbunarea. Foarte apreciate de spectatori, mai ales dacă au şi nişte protagonişti cunoscuţi precum Kevin Costner, Anthony Quinn (in filmul Răzbunarea), Robert de Niro (in fimul Promotoriul groazei), Russel Crowe (in filmul Gladiator) etc., acest gen de filme au avut şi au un mare succes la public, dar şi la critici. Sunt oamenii atat de dornici in a-şi face dreptate? Cat de greu, sau cat de uşor, ajung oamenii să ignore sfaturile feţelor bisericeşti atunci cand spun să se intoarcă şi celălalt obraz cand suntem loviţi? Cat de mult poate să sufere un om bun pentru a recurge la răzbunare?
Să nu credeţi că m-am gandit la un asemenea subiect după vizionarea vreunui film. Mi-am pus problema ascultand spusele unei tinere doamne, ajunsă la consiliere psihologică, trimisă tocmai de psihiatrul care o trata medicamentos pentru o depresie severă, cauzată de un şef dement. Povestea tristă a acestei doamne mi-a amintit de spusele marelui Voltaire “Pentru a şti să te răzbuni, trebuie să suferi“. La ce mi-au auzit urechile, respectivul ar fi meritat-o din plin, dar cum in faţa mea nu aveam un luptător de profesie, ci o doamnă micuţă şi subţire ca o trestie, mai intai, am hotărat să o liniştesc cu o poveste chinezească, după care să vedem ce este de făcut. Povestea se numeşte Răzbunarea iepurelui şi este o poveste foarte veche despre ingamfare şi răzbunare.

Leul şi iepurele erau vecini. Leul era ingamfat, toată ziua nu făcea mai nimic, dar se lauda cat este de puternic şi-l tot speria pe bietul iepuraş cu răgetele lui. Iepuraşul era mic, sperios, doar foarte isteţ. Sătul de comportamentul insuportabil al Leului, s-a hotărat să se răzbune. intr-o zi, i-a spus Leului “Am cunoscut pe cineva la fel de impunător ca şi tine, care m-a ameninţat, apoi mi-a spus Dacă cunoşti vreun animal mai curajos şi mai falnic decat mine, spune-i să vină la intrecere; dacă nu indrăzneşte, atunci va trebui să mi se supună şi să mă slujească precum ceilalţi!
“- Şi nu i-ai vorbit despre mine?” l-a intrebat Leul.
“- Ba da, insă a spus numai cuvinte urate la adresa ta, adăugand că nu te-ar lua nici ca slujitor, doar te-ar impărţi sub formă de cină cu familia lui.”
Leul s-a infuriat peste măsură şi i-a cerut imediat să-l ducă la el. Iepurele i-a arătat o fantană foarte adancă şi i-a indicat că acolo s-ar afla cel căutat. Leul s-a apropiat de fantană, s-a uitat inăuntru şi a văzut că duşmanul său semăna leit cu el. A scos un răget ingrozitor, duşmanul la fel. Şi-a ranjit colţii, duşmanul a făcut la fel. Manios că duşmanul nu este deloc speriat, a sărit cu toată puterea pe care o avea, in fantană. Nu a mai ieşit niciodată.
Morala: nu vă subestimaţi adversarii, diferenţa nu constă in tonaj, putere, importanţă, ci in calitatea conexiunilor neuronale pe care, fiecare, le deţine.
Povestea a avut efectul dorit. Doamnei i s-a luminat chipul, lacrimile au fost şterse, a zambit discret, după care am inceput să plănuim despre ce s-ar mai putea face pentru a ieşi din starea de depresie in care se afla. Cum era o persoană elevată, mare iubitoare de literatură de calitate, l-am citat pe marele scriitor Bogdan Patriceicu Haşdeu “Cea mai cruntă răzbunare este cand duşmanul tău e silit a recunoaşte că eşti bun şi dansu-i rău.
A rămas puţin pe ganduri, după care mi-a cerut să incheiem intrevederea pe motiv că trebuie să plece imediat acasă pentru a-şi pregăti un nou plan de acţiune.
– De răzbunare ? am intrebat eu.
– Nu, in legătură cu ce trebuie să fac pentru a-I determina să recunoască faptul că este şi un om rău…
Nu ne-am revăzut, dar sper că recomandările mele i-au fost de folos.
Niciodată nu-i provoca pe cei buni la suflet, pentru că răzbunarea lor este cea mai crudă.” afirma talentatul actor Bruce Willis intr-unul din filmele sale.
Sper că doamna despre care am povestit să nu fi văzut filmul respectiv şi tare imi doresc să fi putut dovedi că un micuţ “iepuraş” poate fi cu mult mai isteţ decat un ingamfat, care se mai şi crede… regele lumii.

Mihaela-Theodora Popescu
*Material oferit de Revista ElyStar (www.elystar.ro) – Partener OnLine