Inaltarea Sfintei Cruci 14 Septembrie

Si atunci se va arata pe cer Semnul Fiului Omului…
(Matei 24:30)

In anul 312 d.Ch. imparatul Constantin cel Mare era in razboi impotriva lui Maxentiu, spun unii istorici ; altii spun ca impotriva scitilor ; cert este ca imparatul a fost coplesit de numarul mare al vrajmasilor. Si atunci, s-a aratat pe cer semnul Sfintei Cruci, inconjurat de cuvintele “Sub acest semn vei invinge” si dupa ce Iisus i s-a aratat in vis, spunandu-i sa puna acest semn pe toate scuturile si steagurile, imparatul Constantin cel Mare a dobandit victoria impotriva dusmanului. Gandind la marea putere a Celui Rastignit pe Cruce si intarindu-se cu Botezul impreuna cu mama sa – imparateasa Elena – , el a trimis-o pe aceasta la Ierusalim ca sa gaseasca Crucea Rastignirii. Si a aflat-o, impreuna cu cele doua cruci pe care au fost rastigniti talharii si, chiar, si piroanele le-a gasit. Nestiind care dintre cele trei cruci era cea a Rastignirii lui Iisus Christos, imparateasa a atins cu fiecare dintre ele o vaduva moarta ; iar crucea care a inviat-o pe aceasta a fost aceea pe care fusese ridicat Iisus ; celelalte doua n-au dat nici un semn de minune. Asa a recunoscut Elena , mama imparatului, Sfanta Cruce a Rastignirii.

Ea s-a inchinat si a sarutat Crucea, impreuna cu toata suita sa. Neputand incapea tot poporul, in biserica, care voia sa se inchine, s-au rugat ca macar sa o vada ; atunci s-a suit Preafericitul Macarie, patriarhul Ierusalimului, si a inaltat deasupra amvonului Cinstita Cruce si, vazand-o, poporul a strigat “Doamne miluieste!” Si de atunci a inceput a se tine sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci.
La 14 septembrie, in fiecare an, Biserica Ortodoxa sarbatoreste praznicul imparatesc al Inaltarii Sfintei Cruci. Fara Cruce nu exista inviere si mantuire ; ea este unul dintre cele dintai simboluri crestine, preprezentand marele mister al credintei : patima si moartea prin Rastignirea Domnului Iisus Christos. Prin Cruce s-a omorat moartea, s-a dezlegat pacatul stramosesc, ni s-a daruit Invierea si am redevenit fiii si mostenitorii lui Dumnezeu (Rom.6:3; Gal.3:27).

REDACTIA