Schimbarea la Faţă – 6 August

La 6 august, crestinii sarbatoresc Schimbarea la Fata. In Matei 16:28 si in Marcu 9:1 Iisus a spus Apostolilor “ca sunt unii din cei ce stau aici, ce nu vor gusta moartea pana ce nu vor vedea pe Fiul omului venind in Imparatia Sa”. Dupa cateva zile, Iisus a luat pe Muntele Taborului in Galileea, pe cei trei Apostoli: Petru, Iacov si Ioan. De ce ei ? Pentru ca Petru tocmai isi marturisise credinta in Dumnezeirea Sa, Iacov, caci a fost primul care a murit pentru Christos si Ioan, care a facut sa rasune ca “fiu al tunetului” teologia Cuvantului Intrupat. In Biblie gasim descrierea acestui eveniment atat de important in Matei 17:1-9. El s-a schimbat la fata in prezenta lor, iar fata lui a stralucit ca soarele si hainele I s-au facut albe ca lumina.

Apoi, li s-a aratat Moise si Ilie, care au stat de vorba cu El. Pe cand vorbeau, un nor luminos cu umbra sa, i-a acoperit si un glas a rostit “Acesta este Fiul Meu prea iubit, in care Imi gasesc placerea Mea : de El sa ascultati !” Mai tarziu, pe cand se coborau de pe Muntele Tabor, Iisus i-a avertizat sa nu spuna nimic, nimanui.
Spre deosebire de Moise, care stralucise de o slava venita dinafara, dupa revelatia de pe Muntele Sinai (Exod.34:29), fata lui Christos era ea un izvor de lumina, raspandita pe vestmintele Sale, prefigurand raspandirea luminii asupra lumii muritoare. Crestinii ortodocsi sarbatoresc cu evlavie aceasta sarbatoare, care cade in Postul Adormirii Maicii Domnului ; in aceasta zi este dezlegare la peste.

Despre superstitiile acestei zile – 6 august – click aici

REDACTIA