Lumina Sfanta – cum decurge acest ritual

In fiecare an, in Ierusalim la Biserica Sfantului Mormant, are loc in sambata Pastelui Ortodox, o minune. Nu este cunoscuta nici o alta minune care sa se intample cu atata regularitate si pe o perioada atat de indelungata de timp, iar minunea despre care vorbim este aprinderea instantanee a Luminii Sfinte, deasupra Sfantului Mormant, la Pastele Ortodox. Este cea mai veche minune a lumii crestine, care se repeta anual, atestata si documentata consecvent incepand din anul 1106, mentiunile anterioare fiind sporadice (cf. Wikipedia). La inceput, in Biserica antica, Lumina Sfanta a venit pentru toata crestinatatea ; se poate citi despre ea in surse vechi din secolul al VIII-lea al erei noastre, Biserica Apuseana a primit si ea Lumina Sfanta, dar numai pana la Schisma din 1054, apoi acest lucru a incetat.

“Cred in Christos !”

De-a lungul timpului, multe lucruri minunate s-au intamplat ; cert este ca Lumina Sfanta se aprinde numai la Pastele Ortodox, cand slujesc preotii si Patriarhul ortodox. In anul 1112, in timpul cuceririi Ierusalimului de care Cruciati, slujba la Sfantul Mormant a fost tinuta de cardinali si preoti catolici. Cu toate ca au indeplinit cele cuvenite, Lumina Sfanta n-a venit. In cele din urma a fost chemat Patriarhul ortodox, iar in urma slujirii sale, s-a aprins si Lumina Sfanta. De asemenea, este cunoscuta minunea din anul 1326, cand turcii au cerut crestinilor ortodocsi 9000 de bani de aur, pentru a-i lasa sa slujeasca de Paste la Sfantul Mormant. Patriarhul de atunci – Ioachim, n-a avut de unde sa dea acesti bani, dar armenii au platit pentru a face ei slujirea respectiva, contand pe faptul ca Lumina va veni. Patriarhul Ioachim a fost inchis, impreuna cu preotii ortodocsi, dar li s-a ingaduit totusi sa faca slujba de Inviere la Biserica Sfantul Iacob, la o distanta de cca. 100 m de Sfantul Mormant.

Dar, ca nu cumva vreun credincios ortodox sa mearga la Sfantul Mormant, au pus de paza doi generali turci. Astfel, armenii au slujit la Sfantul Mormant, dar Lumina Sfanta nu a venit; in schimb, la Biserica Sfantul Iacob, unde slujea Patriarhul ortodox, un stalp de marmura interior a fost crapat de un fulger, care a aprins lumanarile Patriarhului cu Lumina Sfanta. Vazand aceasta minune, unul dintre generali, a strigat “Cred in Christos !”, dar celalalt indata a scos sabia si l-a decapitat pe acesta. In Biserica Sfantul Iacob si astazi exista stalpul prin care Lumina a venit la credinciosii ortodocsi, dar si moastele primului martir al Luminii Sfinte, generalul turc convertit la aparitia Luminii Sfinte. De-a lungul timpului, ori de cate ori non-ortodocsii au incercat sa aprinda Lumina Sfanta, tentativele lor au esuat.

Cum decurge ritualul

Dupa prohodul din Vinerea Mare, biserica este controlata si inchisa. Sambata se aduna in jurul ei multimea de credinciosi de toate neamurile si din toate colturile lumii. La ora 13, o delegatie a autoritatilor isi face aparitia si se asterne o tacere pioasa, o liniste impresionanta ; in timpul ocupatiei turcesti, erau turci musulmani, acum sunt israeliti. De secole, prezenta lor a fost integrata in ceremonie, ei reprezentand pe romanii din timpul lui Christos. Ca si in acele vremuri, cand romanii au pecetluit Mormantul Sfant, in acelasi mod, oficialitatile israeliene vin acum si pecetluiesc Mormantul, dar inainte acestia intra inauntru pentru a controla sa nu existe nici o sursa ascunsa de foc, care ar putea produce Minunea prin frauda – apoi sigileaza usile cu doua benzi de panza incrucisate si pecetluite. Dupa controlul si sigilarea Sfantului Mormant, la ora 13:45, apare Patriarhul, insotit de o procesiune numeroasa, dau ocol de trei ori Mormantului si apoi, Patriarhul este dezbracat de vestmintele sale liturgice si, doar in stihar, un vestmant alb, in semn de umilinta, este cercetat sa nu aiba asupra sa nici o sursa posibila de foc, apoi intra in Capela Ingerului, (o mica incapere in care se spune ca s-a aratat ingerul Mariei dupa Inviere); dupa traditie, Patriarhul este insotit doar de un arab de religie islamica. Apoi, Patriarhul, singur, intra in Sfantul Mormant, unde pe piatra pe care a fost asezat Christos, a fost pusa vata. Patriarhul se roaga dupa tipicuri din vechime, iar dupa un timp, variabil intre 30 de minute sau 2-3 minute, se intampla minunea; vata se aprinde instantaneu. Lumina Sfanta nu este intotdeauna la fel ; ea poate fi o raza, o ceata, un fulger, globulete sau scantei; si culoarea ei este diferita. Aceasta Lumina nu arde si poate fi apucata cu mana, ceea ce Patriarhul si face, punand-o in vase si apoi aprinzandu-si cele doua manunchiuri de cate 33 de lumanari, cati ani pamantesti a avut Christos. Apoi, iese si imparte Lumina tuturor celor de fata: “Veniti de luati Lumina !”.

Marturia Patriarhilor

Exista numeroase marturii despre Lumina Sfanta care apare, neaprinsa de mana omeneasca, in fiecare an, la Ierusalim, pe Mormantul Domnului nostru Iisus Christos, in Sambata Mare, ziua, la pranz, in timpul Vecerniei Mari, la Pastele Ortodox. In anul 1925, romanii au putut afla despre aceasta minune din cartea scrisa, dupa un pelerinaj la Locurile Sfinte de catre parintele Iosif Trifa; apoi prof. Ion Lazar a asistat la miracol si apoi a scris cartea “Lumina din Lumina”; apoi, marturiseste despre aceasta parintele Cleopa care a fost acolo in anul 1974, dar si pr. prof. Constantin Galeriu in 1933. Desigur, exista si marturiile Patriarhilor care au slujit chiar ei, acolo. Dar cel mai puternic argument impotriva acuzatiilor de inselaciune nu sunt numai marturiile Patriarhilor; adevaratele provocari pentru sceptici sunt miile de declaratii date de pelerinii ale caror lumanari s-au aprins fara vreo posibila explicatie. Caci exista relatari potrivit carora Lumina apare uneori, in acelasi timp si in afara Mormantului ; multi credinciosi aflati acolo, declara ca lumanarile pe care le tineau in maini s-au aprins spontan. Mari sunt minunile lui Dumnezeu!

REDACTIA