Postul Pastelui – 19 Februarie – 07 Aprilie 2018

Postul Pastelui mai este numit si Postul Mare, al Patruzecimii sau al Paresimilor, fiind cu adevarat cel mai lung post. El a fost practicat de evrei si a fost pomenit in Vechiul Testament (Deut. 9:10, Lev.16:29-31), dar si in Noul Testament (Matei 4:2, Luca 4:2), unde aflam pe Iisus Christos care a postit 40 de zile si 40 de nopti.
Sfintii Apostoli au postit si ei si s-au rugat dupa exemplul Mantuitorului (Fapte 13:3 si 14:23). Postul Pastelui tine 7 saptamani, dintre care, ultima, numita Saptamana Patimilor, cere postul cel mai sever; acest post nu este numai prilej de abtinere de la a manca anumite alimente (carne, peste, oua, lapte si toate produsele lactate), ci presupune rugaciune si, mai ales, o atitudine spirituala, o curatire a gandurilor si faptelor, o aplecare catre milostenie si iertare, catre marturisirea pacatelor.

Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca postul trupului este hrana sufletului. Daca postim trupeste, trebuie sa ne infranam de la pacate; degeaba postim de la alimente, daca nu postim si cu gura, ochii si gandurile noastre.
Exista si dezlegari la peste in acest lung timp: de Buna Vestire (Blagovestenie) si de Florii, intrarea Domnului in Ierusalim. Exista si unele exceptii; astfel, copiii, femeile gravide, lauzele, bolnavii, in special diabeticii, pot sa nu tina post sever, care le-ar putea scadea imunitatea. Dumnezeu e bun si milostiv, macar daca am tine postul spiritual, in rugaciune si abtinere de la rautati si pacate.
Am vazut ce nu trebuie mancat in post; sa vedem ce anume se poate manca. De exemplu: supe de legume, sucuri din fructe si compoturi, sucuri de legume si zarzavaturi proaspete, verdeturi, spanac, praz, urzici, varza proaspata sau murata, ghiveciuri de legume, cartofi fierti, copti sau gatiti, fasolea uscata gatita in toate felurile, salate de toate felurile, multe fructe prospete sau uscate, pilaf de orez, paste fainoase de post si, nu exagerati cu consumul de soia. Bucataria romaneasca traditionala este cea a unui popor care a fost odata evlavios; este bogata si vom gasi multe retete de post in ea. Doar sa vrem !..

*Citeste si despre Superstitile Postului Mare – Superstitiile Paresimilor click aici.

REDACTIA