Buna Vestire – 25 martie

Buna Vestire, zisa si Blagovestenia, cade in fiecare an pe 25 Martie. Iata ce ne spune Evanghelia despre aceasta: “…Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu intr-o cetate din Galileea, numita Nazaret, la o fecioara logodita cu un barbat, numit Iosif, din casa lui David. Numele fecioarei era Maria. Ingerul i-a zis: “Nu te teme, Marie; caci ai capatat indurare inaintea lui Dumnezeu. Si iata ca vei ramane insarcinata si vei naste un fiu, caruia ii vei pune numele Iisus. El va fi mare, si va fi chemat Fiul Celui Prea Inalt; si Domnul Dumnezeu ii va da scaunul de domnie al tatalui sau David. Va imparati peste casa lui Iacov in veci si Imparatia Lui nu va avea sfarsit”. Maria a zis ingerului: “Cum se va face lucrul acesta, fiindca eu nu stiu de barbat?”

Ingerul i-a raspuns: “Duhul Sfant se va pogori peste tine, si puterea Celui Prea Inalt te va umbri. De aceea Sfantul care se va naste din tine, va fi chemat Fiul lui Dumnezeu”. Maria a zis: “Iata, roaba Domnului; faca-mi-se dupa cuvintele tale!” Si ingerul a plecat de la ea (Luca 1:26-38). Aceasta zi in care se vesteste Mariei ca se va face Intruparea, este inceputul mantuirii omenirii. Aceasta zi este in unele locuri o sarbatoare tot atat de mare ca Invierea sau Pastele si in aceasta zi la sate, nu se lucreaza “Caci nici un cuvant de la Dumnezeu nu este lipsit de putere” (Luca 1:37).

Se spune ca…

In aceasta zi nimeni nu trebuie sa caute prilej de cearta, altfel se pacatuieste cu pacat mare. La sate se spune ca daca cineva macina porumb in ziua aceea si face mamaliga din malaiul macinat si o arunca in apa, nici pestii n-o mananca. La fel, daca din acel malai presari putin pe un pom, acela nu va mai rodi tot anul acela. In ziua de Buna Vestire se spune ca se dezleaga limbile pasarilor cantatoare, care trezesc natura cu trilurile lor si infrumuseteaza primavara. Superstitia spune ca sosirea cucului nu trebuie sa te gaseasca fara bani, flamand sau certat cu cineva; altfel, asa cum te prinde primul cantat al cucului, asa va fi tot anul care urmeaza.

*Asculta mai jos emotionanta “Ave Maria” in interpretarea celebrului contra-tenor roman Radu Marian

REDACTIA