Sf. Ilie Tesviteanu, Datini, Obiceiuri – 20 Iulie

In Marea Carte care este Biblia, se povesteste despre proorocul Ilie, care a trait in sec. al IX-lea i.Ch., pe vremea regelui Ahab. El preamarea pe Dumnezeu, traia in deplina neprihanire, prevestea seceta si aducea ploaia, totul cu ajutorul credintei sale nesmintite in Dumnezeu (1Regi 17-20 ; 2Regi 1-2). E bine sa cititi dvs. singuri aceasta frumoasa si adevarata povestire, pentru ca sfarsitul ei este minunat: Ilie este ridicat la cer si pus deoparte, deoarece el nu putea suferi moartea si, deci, nici invierea, ca fapt imposibil inainte de sacrificiul lui Iisus.
Ilie a fost “carutasul Raiului” si din goana lui arunca fulgere si traznete asupra pacatosilor si a dracilor de pe pamant. Dar cum “Dumnezeu nu doreste moartea pacatosilor, ci intoarcerea lor la credinta” (Ezechiel 33:11), Ilie continua sa “vaneze” doar dracii ascunsi pe pamant.

Ce zice datina…

In ziua de 20 iulie, zi in care Ilie a fost rapit intr-un car de foc si s-a inaltat, disparand, se sarbatoreste astazi, in aceiasi zi, Sfantul Ilie cel care fulgera si trazneste.
Odata cu aceasta zi se incheie practicarea obiceiurilor de invocare a ploilor (paparudele, despre care poti citi mai multe aici). In ziua de Sant’ Ilie, femeile duc la biserica busuioc, pe care-l pun la icoane, iar dupa slujba il duc acasa unde este ars, iar cenusa sa este pusa la nevoie, pe bubele copiilor. Marul este pomul lui Ilie. Se spune ca pana la 20 iulie nu e bine sa mananci mere ca sa nu-l superi pe Sf.Ilie si sa te trazneasca. In aceasta zi gospodinele duc la biserica si mere pentru sfintire; abia apoi se pot manca, atunci si dupa 20 iulie. Se mai spune ca in aceasta zi nu este bine sa stai sub un carpen, deoarece dracul trage la acest pom si poti fi traznit de Sf.Ilie care-l tinteste pe drac. Fa-ti cruce cat de des poti cand tuna, fulgera si trazneste – zice credinta populara – pentru ca Dumnezeu a zis lui Ilie: “in toate sa dai, dar in cruce sa nu dai!“. Fetele nemaritate se scalda goale in noaptea de Sf.Ilie in lanurile de canepa; apoi se culca si daca viseaza canepa verde, vor lua flacai; daca viseaza canepa uscata inseamna ca ursitul poate fi un vaduv. Se mai spune ca in revarsatul zorilor zilei de Sf.Ilie se culeg ierburi de leac, de vraji, de farmece.
…Leac si babei colac… se zice in popor !

*Material oferit de Revista Superstitiilor – www.superstitii.ro
Partener OnLine al Revistei de Rugaciuni – www.rugaciuni.ro