Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon – 27 Iulie

In Duminica a 6-a dupa Rusalii se sarbatoreste Sf. Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, doctorul fara de arginti. Acesta s-a nascut in Nicomidia, din tata pagan si mama crestina, care l-a botezat Pantoleon. Instruit, el a ajuns la o cunoastere desavarsita a artei medicale, astfel crudul imparat Maximilian a dorit sa-l ia la palat. Intre acestea, tanarul Pantoleon a fost crestinat de Sf. Parinte Ermolae, care l-a invatat ca stiinta medicala aduce doar slaba usurare a naturii suferinde si ca singurul Doctor adevarat este Iisus Christos, care a adus Mantuirea, fara leacuri si fara plata. Tanarul Pantoleon a infaptuit multe vindecari trupesti cu Harul Domnului si in tot acest timp se ocupa si de sufletul paganului sau tata. Cu Har Divin a vindecat pe un senator orb, care vazand marea sa putere, indata s-a convertit, intelegand ca Christos il vindecase. El s-a botezat si, odata cu el, si tatal lui Pantoleone – Eustorgius, care nu dupa mult timp s-a stins din viata. Pantoleon si-a impartit atunci averea, a eliberat sclavii si s-a dedicat ingrijirii bolnavilor, carora nu le cerea alta plata decat sa creada in Christos. In timpul acesta, crudul Maximilian a aflat despre tamaduirile nu numai trupesti, ci si sufletesti ale lui Pantoleon.

Chemandu-l la sine, l-a acuzat ca-i tradeaza increderea si ca-l insulta pe Asclepios si pe ceilalti zei. Sfantul ii raspunse ca atat credinta, cat si mila fata de adevaratul Dumnezeu sunt superioare tuturor bogatiilor, zeilor si desertaciunilor lumesti. Pantoleon a vindecat chiar in fata imparatului un paralitic si multi, vazand aceasta crezura in adevaratul Dumnezeu ; dar preotii pagani cerura imparatului sa-l ucida pe acest rival periculos.
Tiranul il supuse torturii, dar orice i-ar fi facut calaii, ranile Sfantului erau vindecate, iar el refuza sa se inchine idolilor. Dupa multe torturi, Maximilian dadu porunca sa i se taie capul si sa i se arda trupul, dar cand calaul ridica spada aceasta se topi ca lumanarea. In fata acestei minuni multi oameni si soldati au crezut si l-au marturisit pe Christos. Atunci, un glas din cer spuse : “portile raiului iti sunt deschise si, de-acum, te vei numi Pantelimon”, ceea ce inseamna “intru totul milostiv”. Abia atunci el isi puse capul pe butuc, iar cand cazu, trupul sau deveni alb ca zapada, iar maslinul uscat de care fusese legat a inverzit din nou si a rodit din belsug. Soldatii, acum convertiti, carora li se daduse ordin sa-l arda, i-au incredintat trupul credinciosilor care l-au inmormantat cu piosenie. Astfel sfarsi cel poreclit “doctorul fara de arginti”, care este sarbatorit pe 27 iulie.

REDACTIA