Sfintii Mariti Apostoli Petru si Pavel – 29 iunie

Sarbatorim in fiecare an, la 29 iunie, pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel, corifeii apostoli, care erau plini de Duhul Sfant si de dumnezeiescul har, cei care au propovaduit invataturile lui Iisus Christos, printre evrei si printre neamuri.

Sfantul Apostol Petru era fratele celui intai-chemat Andrei; traiau amandoi intr-un mic oras numit Betsaida. La inceput el era numit Simon, era casatorit si avea fii, Andrei ramanand in curatie. Mergand Iisus la lacul Ghenizaretului si afland acolo pe Simon si Andrei, care-si intindeau navoadele si mrejele, i-a chemat si indata ei L-au urmat pe Dansul. Simon a propovaduit in Iudeea, Antiohia, Pont, Galatia, Capadocia, Asia si in Bitinia, ajungand pana la Roma. Pentru ca a biruit pe vrajitorul imparatului Nero, acesta l-a rastignit cu capul in jos, astfel gasindu-si sfarsitul. Numele de Petru (piatra) i-a fost dat de Iisus Christos, care a spus ca va intari Biserica pe aceasta “piatra”.

Sfantul Apostol Pavel, numit la inceput Saul, era om instruit, fiind invatat de Gamaliel si cunoscator desavarsit al Legii lui Moise. Saul din Tars a fost unul dintre prigonitorii crestinilor si cel care s-a invoit la uciderea cu pietre a lui Stefan, primul martir al Bisericii. Saul a fost acela care a pornit spre Damasc pentru a-i aduce legati la Ierusalim pe cei care umblau pe Calea Credintei. Pe drumul spre Damasc s-a petrecut orbirea trupeasca a lui Saul, care s-a finalizat prin convertirea lui de catre Anania, botezul, iluminarea sa trupeasca si spirituala si astfel, Saul s-a umplut de Duhul Sfant si s-a numit Pavel. Si indata a inceput a propovadui in sinagogi ca Iisus Christos este Fiul lui Dumnezeu. A fost in numeroase calatorii misionare, a propovaduit in Antiohia Pisidiei, Iconia, Filipi, Tesalonic, Berea, Corint, Ierusalim, in tinuturile Galatiei si Frigiei, in Efes, in Macedonia, Milet, Tyr, ajungand in cele din urma in Roma. Sfarsitul sau a fost in timpul imparatului Nero; a murit ca martir al credintei; in traditia crestina se crede ca a murit odata cu Sfantul Petru, pe 29 iunie, care a ramas pana astazi, ziua sarbatoririi lor.

REDACTIA