Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil 13 iulie

Sarbatoarea aceasta a fost introdusa in secolul al IX-lea, cu ocazia sfintirii unei biserici cu hramul Arhanghelului Gabriel, in Constantinopol, biserica ce nu mai exista astazi. Este bine de stiut ca Arhanghelul Gavriil este pomenit si pe 8 noiembrie, la Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail si a tuturor puterilor celor ceresti ; si in ziua de dupa Buna-Vestire, adica 26 martie, si cu ocazia pomenirii icoanei athonite Axion estin, la 11 iunie si, in fine, in aceasta zi de 13 iulie. Sa vedem de ce este atat de importanta pomenirea sa in mai multe zile.
Arhanghelul Gavriil este cel care l-a invatat pe Moise, in pustiu, scrierea cartilor sfinte, despre Facerea Lumii, despre cel dintai om – Adam, viata acestuia si a lucrurilor ce au fost dupa dansul, potopul si despartirea neamurilor ; i-a talmacit randuiala corpurilor ceresti, aritmetica, geometria si toata intelepciunea. Tot Arhanghelul Gavriil i-a talmacit si lui Daniel visele si a facut posibile proorociile lui Daniel. Tot el s-a aratat Anei si lui Ioachim, prea fericitii parinti ai Mariei, care va deveni Maica lui Mesia.

De asemenea, Arhanghelul Gavriil a fost pazitorul Preasfintei Fecioare Maria, cand aceasta a fost dusa in Templu, aducandu-i acesteia hrana cea de toate zilele. A vestit, la fel, pe Zaharia arhiereul, dandu-i vestirea rodirii sotiei sale stearpa, Elisaveta, care a fost apoi, mama Sfantului Ioan Botezatorul, Inainte-mergatorul Domnului.

Arhanghelul Gavriil a fost acela care a vestit-o pe Maria de zamislirea Fiului lui Dumnezeu prin lucrarea Sfantului Duh, iar pe Iosif l-a incredintat, in vis, de neprihanirea Sfintei Fecioare Maria. El este cel care s-a aratat pastorilor in noaptea Nasterii Domnului. Despre acest Arhanghel – Gavriil – se mai spune ca s-ar fi aratat lui Iisus Christos, inainte de patimirea Sa, pe cand se ruga in gradina, spre a-L intari. Tot el – Gavriil – s-a aratat femeilor mironosite, spunandu-le despre Invierea Domnului ; si tot el a fost acela care s-a aratat Maicii Domnului pe cand aceasta se ruga pe Muntele Eleonului, vestind-o despre cinstita ei adormire si trecere la cele ceresti.

Acesta este Sfantul Arhanghel Gavriil, al carui nume se talcuieste “puterea lui Dumnezeu” si, pe care il pomenim la 13 iulie. Sfantul Arhanghel Gavriil este vestitorul dumnezeiestilor taine ; pe acesta sa-l cinstim, savarsindu-i soborul cu bucurie.

REDACTIA