Arsenie Boca – rugaciunea de dimineata

Am stat mult sa ma gandesc daca este bine sa scriu un articol despre Parintele Arsenie Boca, datorita respectului pe care i-l port Avvei. Caci in ultima vreme a scrie sau a vorbi despre Parinte mi se pare ca aduce un deserviciu misiunii sale autentice. Oameni care nu il cunosc, care nu s-au apropiat nici carturareste, nici duhovniceste de opera sa, au lansat o cultura intreaga a icoanelor si zicerilor lui Arsenie Boca. Iar acest lucru ma intristeaza profund. Caci Parintele a fost un om modest, retras, care a vorbit despre mari Taine ale cunoasterii si crestinismului cosmic in cercuri mici, restranse, in conversatii private, iar a vulgariza prin expunere si difuzare publica aceste adevaruri soptite le face sa isi piarda sensul si sa fie deseori gresit intelese de mare parte din cei care le intalnesc pe aceste cai. Putem aprecia faptul ca desi a fost necunoscut in viata, acum este cunoscut in intreaga ortodoxie, insa acest lucru risca sa devina tot mai mult un fapt comercial si lipsit de sens.
Pentru acest motiv articolul meu despre viata si opera Parintelui Arsenie Boca va mai astepta un timp pana sa apara, pentru ca sunt prea tulburi apele din jurul persoanei sale acum. As vrea insa sa impartasesc pe aceasta cale din experienta mea cu rugaciunea de dimineata a Parintelui, care mi-a insotit drumul personal meditativ mult timp. Sper astfel ca cei care au nevoie de o rugaciune sau un fundament pentru meditatie la inceputul unei zile pot gasi aici cateva observatii utile. Pentru ca circula pe internet si in brosuri editate de biserici versiuni multiple ale acestei rugaciuni, eu am optat pentru varianta mai putin canonizata, insa mai simpla pe care am primit-o de la cativa discipoli de-ai parintelui care l-au avut ca duhovnic in anii ’80. Este versiunea pe care o consider cea mai profunda si alaturi de care mi-am inceput mult timp ziua.

Rugaciunea incepe cu una din temele profunde ale crestinismului, prezente puternic in cadrul primelor comunitati de crestini, care intelegeau prin versetul: “Daca vrea cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-şi ia crucea şi sa-Mi urmeze Mie.” (Matei 16:24) o adevarata dezbracare de egoismul nostru nesanatos, care ne face sa ne implicam in nimicuri sau lucruri fara sens, nascand conflicte si suparari in raport cu cei din jurul nostru.
A fi luminos toata ziua constituie o tema a constientei, a luciditatii si a responsabilitatii noastre in fiecare clipa, straduindu-ne sa ramanem intr-un raport treaz cu Adevarul si cu Binele.
Cele trei (patru in unele versiuni ale rugaciunii) adresari catre Christos, Cel care paseste intre oameni in Taina, aduc in constienta unul dintre faptele de viitor ale mesajului crestinismului. In cadrul rugaciunii din gradina Ghetsimani relatata de Ioan Evanghelistul sunt puse bazele acestui mister al venirii Sale in Taina astfel: “Eu intru ei şi Tu [Tatal] intru Mine” (Ioan, 17:23), ca forma de impartasire cosmica. Acest adevar al impreunalucrarii dintre oameni, unde Christos poate cobori intre noi, cand avem inimile curate si Il putem primi, este exprimat frumos in clasicul citat din Evanghelia dupa Matei: “Ca unde sunt doi sau trei, adunaţi in numele Meu, acolo sunt şi Eu in mijlocul lor.” (Matei 18:20)
Un indemn-rugaciune de mare profunzime mistica si initiatica este formulat in finalul rugaciunii. A putea avea constienta lui Christos, a privi prin ochii Sai lumea, constituie una dintre inalturile idealuri umane. Cand omul poate privi lumea ca prin ochii lui Christos, prin constienta superioara a divinului, atunci tot ceea ce provine din egoismul epocii actuale si din lipsa de intelegere sau de responsabilizare pentru problemele lumii noastre si ale celor din jur s-ar topi sub caldura unei iubiri autentice pentru oameni si Pamant. A iubi precum iubeste Christos completeaza vederea prin ochii Sai si presupune o ridicare a noastra din noi insine intr-un mod cu totul special, spre a naste Omul superior din noi, Omul arhetipal.
Rugaciunea de dimineata scrisa de Parintele Arsenie Boca constituie un ajutor real in dezvoltarea unui alt mod de a incepe ziua la trezire. Acest mod nou de a ne raporta la fiecare zi a noastra ne sprijina in stradania interioara de a deveni tot mai morali, mai responsabili si mai constienti de ceea ce este esential cu adevarat in viata omului cu lumea Pamantului in raport cu eternitatea.

*Mai jos aveti redata rugaciunea de dimineata. De asemenea va invitam sa citit si “Karma lui Arsenie Boca” – aici.

prof.Dr. Sebastian Stanculescu – editor online

Rugaciune de dimineata

Doamne Iisuse Christoase, ajuta-ma ca astazi toata ziua sa ma lepad de mine insumi, ca sa raman cu pace in Tine, ca cine stie din ce nimicuri mare vrajba am sa fac si astfel, tinand la mine, sa Te pierd pe Tine!
Doamne Iisuse Christoase, ajuta-mi ca rugaciunea preasfantului Tau nume sa-mi lucreze in minte si in inima mai mult decat fulgerul pe cer, ca sa fiu luminos toata ziua aceasta!
Doamne, Cela ce vii in Taina intre oameni, ai mila de noi, ia-ne de mana si ne condu cu Lumina Ta pe Calea Adevarului Tau, la Viata. Infierbanteaza, Doamne, inimile noastre pentru Tine, ca sa trecem frumos si cu folos darul acestei zile!
Ajuta-ne, Doamne, sa ne vedem pe noi insine in Lumina cea Adevarata, ca sa ne intelegem greselile si da-ne un impuls puternic sa ne indreptam necontenit, mergand pe calea desavarsirii!
Doamne, Cela ce vii in Taina intre oameni, ai mila de noi, vino si Te salasluieste intru noi, impreuna cu Tatal si cu Duhul Tau cel Sfant! Caci Duhul Sfant se roaga pentru noi cu suspine negraite, cand graiul si mintea raman neputincioase!
Doamne, Cel ce vii in Taina intre oameni, ai mila de noi, caci nu ne dam seama cat suntem de nedesavarsiti si cat esti de aproape de sufletele noastre! Fa-ne sa-ti dorim prezenta si apropierea necontenit, astfel traind constient, ramanand in Tine, cultivand ganduri alese si daruind iubire din toata inima!
Doamne, Lumina sfanta, lumineaza lumina Ta peste noi si te salasluieste intru noi, ca sa vedem lumina prin ochii Tai, ca sa Te vedem pe Tine in toata faptura pe care o intalnim!
Doamne, invata-ne sa iubim asa cum ne iubesti Tu pe noi si fa-ne sa traim in veci prin Viata Ta!
Lumina si Bucuria noastra, slava Tie!
Amin!

Arsenie Boca