SACRO-TERAPIA

Ne luam “avocat” pentru a intra in legatura cu Dumnezeu ?

Este cunoscut faptul ca prin terapii alternative putem echilibra corpul nostru energetic, eliberandu-l de influente negative, daunatoare. Ne ingrijim mult si cu grija de corpul nostru fizic, dorind sa fim cat de sanatosi este cu putinta, dar neglijam, de cele mai multe ori total, “vindecarea” spirituala a corpului nostru. Daca vom fi atat de inteligenti incat sa ne “intoarcem fata catre Dumnezeu”, vom descoperi ca avem la indemana o metoda terapeutica eficienta ; si aceasta este sacro-terapia.
Inca din cele mai vechi timpuri, ne spune si Biblia, credinta, rugaciunea si postul au vindecat ; indiferent de conditia sociala, chiar indiferent daca cei bolnavi au fost pagani sau credinciosi, aplicand preceptele crestine, ei au fost vindecati. Parintele Argatu recomanda chiar ateilor sa citeasca Biblia, pentru ca Evanghelia lucreaza tainic in minte, suflet si trup.

Cand suntem bolnavi, oricare ar fi suferinta noastra, suntem maniosi si, de cele mai multe ori nerecunostinta noastra se revarsa catre Dumnezeu care, spunem noi, ne loveste sau loveste pe cei dragi noua prin aceasta suferinta. Si, prin aceste emotii negative, incrancenare spirituala, nu facem altceva decat sa acutizam suferinta. Multi spun ca “i-a batut Dumnezeu” pentru pacatele lor. Dar nu toate bolile sunt rezultatul pacatelor noastre, desi unele – sunt – si, nici Dumnezeu care “atat de mult i-a iubit pe oameni” incat L-a sacrificat pe Fiul Sau pentru ei, deci nici El care ne iubeste, nu “ne-a batut” ! Boala este ca o lectie de viata si are cauze multiple, pe care noi nu le cunoastem, dar le putem birui prin sacro-terapie. Este necesar sa nu mai privim in jur pentru a gasi “vinovati” ci sa privim in launtrul nostru pentru a vedea ce este acolo si ce putem face noi. In primul rand, ar trebui sa facem o transformare profunda in noi insine si putem, cel putin incerca, sa devenim mai buni. Este necesara o insanatosire profunda a sufletului, precum si a spiritului nostru, iar aceasta se poate obtine prin implicrea noastra afectiva si spirituala in respectarea preceptelor crestine, deci, intoarcerea noastra catre Dumnezeu, Iisus Christos si cele sfinte. Astfel, “medicamentele” sacro-terapiei sunt : credinta, rugaciunea si postul. Sa le luam pe rand.

CREDINTA

Asa cum am spus, putem incepe cu citirea Bibliei, cel putin o jumatate de ora pe zi ; va sugeram sa incepeti cu cele 10 porunci (Exodul 20:1-17) care sunt primele precepte crestine. Dupa ce le veti citi, incercati sa le aplicati. Daca vi se pare greu, amintiti-va ca Domnul n-a dat niciodata o “sarcina” fara sa arate si calea de urmat. Si daca nici atunci nu veti gasi o cale, cititi versetul 5, din Cap.1 al Epistolei lui Iacov; puteti incepe acum, cautand ce anume spune Iacov, in Biblia dvs. Puteti, apoi, sa participati la slujbele Bisericii dvs., rugandu-va si postind. Dar aceasta participare trebuie sa fie efectiva, nu doar prin prezenta ci prin implicare spirituala, pentru ca o participare formala nu are nici un efect. Si daca reusiti sa faceti asta, nu cadeti din nou in pacat, asteptand sa fiti vindecati “pe loc”. Continuati sa va rugati si – nu dupa mult timp – dupa vindecarea spirituala, adica atunci cand va veti simti sufletul liber, mai senin si mai usor, vine si vindecarea trupeasca.

RUGACIUNEA

Credinta ne este intarita de rugaciune, pentru ca “a te ruga” inseamna “a vorbi cu Dumnezeu”. Aici am dori sa spunem ca nu anumite rugaciuni pot fi “vindecatoare” ; nici rugaciunile citite, recitate dupa ziare, carti sau altceva, nu va pot ajuta ; ci rugaciunea “traita”, din suflet, din adancul nostru nestiut, cu convingerea ca acestea sunt “auzite” de Dumnezeu. Fiecare cuvant al rugaciunii trebuie sa reflecte trairea noastra, credinta noastra, umilinta si iubirea. Caci trebuie sa le invatam si pe acestea din urma. Unii merg la preot “sa le citeasca”. Ce facem ? Ne luam avocat pentru a intra in legatura cu Dumnezeu ? Noi, si numai noi stim ce dorim sa-i spunem, noi putem inalta o rugaciune careia El sa-i dea un “raspuns”. Binecuvantarile nu vor intarzia sa apara.
Un colectiv de medici germani a observat ca o jumatate de ora de rugaciune pe zi, scade tensiunea arteriala, normalizeaza glicemia si creste capacitatea de aparare a organismului. Va spunem asta ca sa socotiti singuri cat timp ar trebui sa va rugati. In timp veti simti pace si seninatate, semn ca vindecarea sprituala este aproape si ca cea trupeasca nu este departe. Caci rugaciunea lucreaza tainic si “nestiute sunt caile Domnului” , iar noi capatam speranta si invatam sa avem dragoste, caci fara dragoste nimic nu este posibil ; cum spune apostolul Pavel in 1Corinteni, Cap.13.
Pe de alta parte, terapeutii spun ca fiecare dintre versetele rugaciunii “Tatal Nostru” (Luca 11:1-4) ar activa o anumita glanda si ar umple organismul de energie binefacatoare. Oricum, rugaciunea sincera si profunda este vindecatoare.

POSTUL

In Biblie se vorbeste destul de mult despre post. Tot asa, obiceiurile si traditiile populare stiu cate ceva despre post. Dar noi vorbim despre postirea insotita de rugaciune ; postirea spirituala fiind o forma de ponderare a tuturor relelor noastre : lacomia, vorbirea urata, ghiftuirea, gandurile chiar, orice ne poate indeparta de la sacru. Unii terapeuti spun sa ne hranim cu “frunze si seminte”. Poate n-ar trebui sa mergem asa departe. Dar, in sacro-terapie, este sigur ca veti gasi si un dietetician care sa va indrume pasii pe calea postului. Cititi si Biblia ; veti gasi multe raspunsuri la intrebarile dvs.

Sacro-terapia a patruns mai greu la noi, cei atat de oprimati in privinta credintei, vreme de o jumatate de secol. Acum insa, binefacerile acesteia stau la indemana tuturor. Se pare ca exista si clinici specializate in sacro-terapie. De ce sa nu le folosim ? Mai bine zis, de ce sa le folosim ? Pentru ca – bolnavi sau sanatosi – avem o acuta nevoie de schimbare a mentalitatii, iar sacro-terapia ne apropie de vindecarea spirituala, de care avem atata nevoie, noi – romanii !

REDACTIA