Celor care nu cred decat ceea ce vad…

Recent, am asistat la o discutie aprinsa, pornita de la o simpla afirmatie “eu nu cred decat ceea ce vad”. Desi nu-mi place sa ma amestec, mai ales cand se discuta in contradictoriu, am incercat sa-i calmez pe respectivii protagonisti, impartasindu-le o scurta povestire. Desi ma considera inca un copil, avand in vedere marea diferenta de varsta existenta intre noi, iar pe dansii un fel de buni sfatuitori in tot si la toate, au ascultat povestea mea, asumandu-si pentru foarte putin timp, rolul de ascultatori. Cum povestea a placut si a avut si efectul dorit, m-am gandit sa v-o impartasesc si dumneavoastra.
Intr-o zi, un medic ateu s-a intalnit cu un fost pacient, care era preot. Dupa ce s-au salutat si au rememorat cateva dintre momentele petrecute impreuna in spital, medicul a pus urmatoarea intrebare :
– Parinte, ai vazut vreodata un suflet ?
– Nu, a raspuns preotul.
– Poate ai auzit ?
– Nu.
– Poate fi mirosit, poate fi gustat ?
– Nu.
Vizibil enervat de calmitatea preotului, medicul, devenind ironic i-a pus o noua intrebare:
– Dar de simtit, poti simti un suflet ?
– Da, sunt sigur de asta.
– Ce sa mai cred parinte? Din cele cinci simturi pe care le avem, doar unul marturiseste sufletul…deci ?
– As putea sa va pun si eu cateva intrebari ? a raspuns deloc incurcat preotul.
– Ca medic, stiti ce este durerea, indeosebi cea fizica. Ati vazut-o, ati auzit-o, ati gustat-o, ati mirosit-o, ati simtit-o ?
– Nu, am simtit doar manifestarile ei ! a raspuns medicul, uluit de intorsatura situatiei.
– Deci, si in cazul dumneavoastra, din cele cinci simturi doar unul marturiseste ceva. Sa inteleg ca nu exista durere, iar meseria dumneavoastra nu are rost ?

Indraznesc sa va contrazic, mi-ati alinat durerile, m-ati vindecat si poate, fara acest ajutor aceasta discutie nu ar mai fi avut loc…
Si uite asa, acel medic care nu credea decat ceea ce vede, a reusit sa inteleaga faptul ca, daca anumite lucruri nu se vad, nu inseamna ca nu exista, ele neputandu-se vedea cu ochii trupesti, ci cu cei sufletesti si mai ales cu ochii credintei.
Ce se poate retine dintr-o asemenea povestire ? Indiferent cat ai fi de instruit, nu le poti sti chiar pe toate. Este indicat sa asculti, sa gandesti si sa nu tragi concluzii pripite. Niciodata nu poti sti cine argumenteaza si cat de convingatoare pot fi argumentele aduse.

Mihaela-Theodora Popescu