Este adevarat ca fiecare dintre noi are un inger pazitor ?

Despre ingeri…

La 3 iunie 1526, catedrala din Rodez consacra printr-o mesa catolica, o capela pentru cultul ingerilor, iar in anul 1853, Conciliul de la Reims a fixat sarbatorirea lor la data de 2 octombrie a fiecarui an. Dar ce stim despre ingeri ?

“Inger, ingerasul meu”

Prima oara cand am luat cunostinta de existenta ingerilor a fost in copilarie, cand bunicii ne invatau sa recitam cunoscuta rugaciune, care incepea cu : “Inger, ingerasul meu…” Daca am fi avut curiozitatea, am fi aflat “provenienta” lor din ceea ce urma : “Ce mi te-a dat Dumnezeu”, aceste cuvinte explicau foarte clar, ingerii ne sunt dati de Dumnezeu ! “Totdeauna fii cu mine/Si ma-nvata sa fac bine” erau urmatoarele cuvinte din care – acum – inteleg ca ingerii sunt indrumatori “de bine”. Ruga catre inger continua cu : “Eu sunt mic, tu fa-ma mare/Eu sunt slab, tu fa-ma tare” ceea ce inseamna ca sprijinul si indrumarea in propria dezvoltare materiala si spirituala este una dintre indeletnicirile ingerilor ; “In tot locul ma insoteste si de rele ma fereste” ceea ce prefigureaza prezenta continua a ingerilor langa oameni si rolul lor de pazitori de rele. Daca in copilarie ati fost invatati de parinti sau bunici aceasta rugaciune, acum stiti – in linii mari – ce sunt ingerii.

Putem completa cele stiute cu alte cateva informatii ; ingerii sunt creaturi inaripate, radiind lumina, care-si schimba forma si culoarea. Sunt spirite nemuritoare, lipsite de corp, create de Dumnezeu ; sunt invizibili, dar capabili sa ia forme vizibile, fapt observat in numeroase situatii, de unii oameni, care au avut parte de astfel de aparitii. Daca nu se poate proba existenta ingerilor, tot atat de adevarat este ca nici nu putem nega aceasta. Cele mai sigure argumente sunt cele prezentate in Biblie, care in cuprinsul sau contine numerose referiri la ingeri. Literatura despre ingeri este foarte bogata ; Scriptura, Evangheliile canonice, dar si Cartea lui Enoh, considerata apocrifa, scrierile Sf. Dionisie Areopagitul, cum si numeroase alte scrieri ale canonicilor si laicilor, toate ne dau amanunte interesante si clasificari diverse ale ingerilor. Acest gen de scrieri au primit chiar si un nume, “angeologie” de la cuvantul inger, provenit din grecescul “angelos” care inseamna mesager. Exista cu adevarat ingeri ? Noi credem ca da, altii ii contesta. La urma urmei, increderea in ingeri poate fi o problema de credinta.

Serafimi si heruvimi

Cei mai apropiati de “scaunul de domnie” al lui Dumnezeu sunt serafimii sau ingerii iubirii ; ei sunt descrisi ca radiind lumina pura ; numele lor vine din ebraica si inseamna “Cel ce aprinde” ( “arde”, “incalzeste “) si sunt inflacarati de iubire si adoratie divina. Serafimii transmit energie pozitiva catre lumea materiala, pentru intretinerea si purificarea vietii pe Pamant. In Vechiul Testament ( Isaia 6:3 ) se spune ca au sase aripi : cu doua isi acopera fata, cu doua – picioarele si cu doua zboara.
Heruvimii, spiritele armoniei, au patru aripi, patru fete si ochi de paun. Cele patru fete simbolizeaza vesnica lor cunoastere si atentie ; cele patru aripi sunt asociate cu cele patru vanturi, iar ochii de paun ii fac atoatestiutori. Prin heruvimi sufletul omenesc primeste intelepciune si iluminare pentru a vedea si a cunoaste Legea Divina. Dumnezeu a asezat heruvimi la rasarit de Eden pentru ca nimeni sa nu intre acolo dupa izgonirea lui Adam si a Evei. Se spune ca heruvimii au fost creati din lacrimile arhanghelului Mihail, pe care el le-a varsat pentru pacatul omului.

Arhangheli

Ingerii denumiti arhangheli sunt si ei pomeniti in Scripturi, cum ar fi arhanghelii Mihail, Gavriil si Rafael, dar si, mai putin cunoscutii, arhangheli Sandalfon si Metatron. Despre acestia se spune ca sunt singurii care au cunoscut viata muritoare ( de altfel, si singurii al caror nume nu se termina in “il” sau “el” ci se termina cu sufixul “on” ). Se spune ca cei doi erau frati gemeni ; arhanghelul Sandalfon fiind in viata pamanteasca profetul Eliah ( Ilie ), iar arhanghelul Metatron a fost profetul si scribul Enoh. Despre Metatron se spune ca este capetenia suprema a ingerilor si scribul lui Dumnezeu, iar Sandalfon are menirea de a-i aduce lui Dumnezeu rugaciunile oamenilor. Cei doi au fost ridicati la cer pentru credinta, virtutile si puritatea lor in timpul vietii pamantesti, Dumnezeu dandu-le misiuni nemuritoare, inzestrandu-i cu aripi si cu insusiri celeste prin Gratia Divina.

Arhanghelul Raziel, numit si Secretul lui Dumnezeu, este autorul prin Vointa Divina a Cartii lui Raziel care contine toate secretele Universului. Arhanghelul Jophiel, ingerul care i-a condus pe Adam si Eva in afara Gradinii Raiului. Este arhanghelul iluminarii, cel care ne aduce in constiinta Lumina Divina, el semnifica Frumusetea lui Dumnezeu. Arhanghelul Zadchiel, Dreptatea lui Dumnezeu, l-a impiedicat pe Avraam sa-l sacrifice pe Isaac, din Voia Domnului. Ne invata sa ne rugam, aratandu-ne cum sa crestem in credinta, este patronul ingerilor care iarta ; impreuna cu Jophiel este purtator al steagurilor arhanghelului Mihail in lupta. Arhanghelul Chamuel (Samuel) este conducatorul Ordinului Puterilor, numele sau inseamna Cel ce vede ( ce cauta ) pe Domnul. Il venereaza pe Dumnezeu, ne umple de iubire pentru noi si pentru cei din jur, ne incurajeaza sa iertam si sa cerem iertarea, dar si Iubirea si Adoratia pentru Planul Divin. Arhanghelul Mihail sau Cel asemenea lui Dumnezeu, Printul Luminii este ingerul dreptei judecati. El se afla in fruntea ostilor ingeresti , dar este si cantaritorul sufletelor inainte de intrarea acestora in Rai sau Iad. Arhanghelul Rafael sau Dumnezeu a vindecat ; numele sau provenind din ebraicul “rapha” insemnand doctor, vindecator. Vindecator atat al corpului fizic, cat mai ales al suferintelor sufletesti si spirituale, protector a tot ce este viu. Se spune ca l-a invatat pe Noe sa-si faca Arca si pe Solomon sa ridice Templul. Arhanghelul Gavriil ( Gabriel ), Forta lui Dumnezeu, este vestitor al tainelor dumnezeiesti. In Biblie gasim vestirea Elisabetei si a Fecioarei Maria ; el a vestit sosirea lui Mesia pe pamant, a rasturnat piatra tombala de pe mormantul lui Iisus si tot el va vesti cea de A Doua Venire.

Arhanghelul Ariel este ingerul naturii, socotit patronul homeopatiei si medicinei naturiste. Guverneaza ingerii pamantului, denumiti de oameni zane, spiridusi si elfi ; ne invata sa intelegem ritmurile naturale ale Pamantului si sa traim in armonie cu ele. Arhanghelul Azrael are misiunea de a ajuta sufletele sa ajunga pe celalalt taram, in momentul mortii. Se spune despre el ca este cel care i-a adus lui Dumnezeu un pumn de tarana din care El L-a facut pe Adam. Mai sunt arhangheli ca, Raguel consilier spiritual, Jeremiel sau Mila lui Dumnezeu sau Zapharel detinatorul Diamantului de Lumina.

Alti ingeri

Sunt multe feluri de ingeri ; sfantul Dionisie Areopagitul ii impartea in trei cete de cate trei: serafimi, heruvimi, tronuri, stapaniri, domnii, puteri, arhangheli si ingeri. Exista ingerii iubirii, ai puritatii, ai copiilor si multi altii. Vom da numai cateva exemple.
Ingerii personali sunt ordinul cel mai apropiat de oameni ; ei nu ne parasesc niciodata, indiferent ce cale alegem, daca suntem credinciosi sau atei. Misiunea lor este sa ne sprijine, sa ne protejeze, sa ne indrume. Au o cunoastere infinita asupra Legii Divine.

Ingerii de lumina sunt denumiti cei 72 de ingeri-pazitori care isi au domiciliul in zodiac, ocupand locuri din 5 in 5 grade ( 72 x 5 = 360 grade ) si trecand fiecare prin toate gradele zodiacului. Ei lucreaza concomitent si neintrerupt, exercitandu-si calitatile cand Soarele este in tranzit prin gradele lor de regenta, exprimandu-se in 5 tonuri ingeresti spre a-si face auzit mesajul, care este adresat celor nascuti in unul dintre cele 5 grade. Poporul roman a prefigurat acesti ingeri zodiacali si le-a spus simplu : ursitori.
Ingerii “cardinali”, numiti dupa “cele patru vanturi” : ingerii Nordului, care guverneaza elementul Aer si, la oameni, sentimentele ; ingerii Estului, care guverneaza elementul Apa si, la oameni, gandurile ; ingerii Sudului, care guverneaza elementul Pamant si functia psihologica a simturilor ; ingerii Vestului, care guverneaza elementul Foc si, la oameni, intuitia.

Aprindeti candela din sufletele dvs. si rugati-va ; intotdeauna este acolo un inger care va duce ruga dvs. in fata lui Dumnezeu !