Duminica Floriilor – 1 Aprilie 2018

Acum, in Duminica Floriilor, se sarbatoreste intrarea triumfala a lui Iisus Christos in Ierusalim. I se spune “Floriile” in amintirea multimii ramurilor de finic, salcie si palmier cu care Iisus a fost intampinat, cand “Cei mai multi din norod isi asterneau hainele pe cale; altii taiau ramuri din copaci si le presarau pe cale” (Matei 21:8). Intrarea lui Christos in Ierusalim prefigureaza biruinta Sa, anticipand Salvarea oamenilor pe care Acesta o purta in Sine. “Noroadele care mergeau inaintea lui Iisus si cele care veneau in urma, strigau: “Osana, Fiul lui David! Binecuvantat este Cel ce vine in Numele Domnului! Osana in cerurile prea inalte!” (Matei 21:9) Duminica Floriilor inseamna si intrarea in Saptamana Patimilor; acum credinciosii au dezlegare la peste.

Credinte, datini, obiceiuri

Credinciosii culeg acum ramuri de salcie, pentru ca se spune ca Maica Domnului dorind sa treaca peste un rau, o salcie s-a aplecat, s-a facut punte si Maica Domnului a binecuvantat-o pentru asta sa fie adusa in fiecare an la biserica. Deci, cu matisori si crengile de salcie sfintite in biserica in aceasta zi, credinciosii se intorc acasa, mangaie cu ele pe copii, pentru ca acestia sa creasca frumosi si sanatosi, apoi pun salcia la icoane; se vor tine acolo tot anul pentru a feri casa si gospodaria de toate relele ce le pot lovi.
Duminica Floriilor este una dintre cele douasprezece Sarbatori Imparatesti ale anului. Tot acum, cei cu nume de flori isi sarbatoresc onomastica. Sa nu uitam, insa, ca Luni incepe Saptamana Patimilor, care ne indeamna sa avem o atitudine pioasa si cuviincioasa.

*Citeste si “Superstitii despre plante si flori” – click aici

REDACTIA