Cum sa traiesti… bine, fara niciun banut in buzunar – Daruind vei dobandi

Motto: “Nu va ingrijorati de ziua de maine, caci ziua de maine se va ingriji de ale sale.” MATEI, 6-34

Banii nu aduc fericirea. Acestea e un dicton ce pare absolut perimat in zilele noastre, cand aproape totul pare a fi de vanzare. Banii pot cumpara o casa, dar nu un camin… Exista atat de multi oameni care mizeaza totul pe aspectul pecuniar al vietii. Din pacate pentru ei, este singurul aspect al existentei lor. Acestia ignora, voit sau nu, toate celelalte aspecte ale vietii, micile bucurii care dau farmec vietii. Aceasta adevarata obsesie pentru acumulare, doar de dragul acumularii banilor, fara ca acestia sa reprezinte o bucurie, o placere, placerea de a trai momentul , de a darui, de a impartasi – aceasta obsesie saraceste enorm sufletele semenilor nostri. Ei sufera in fond de o boala ciudata, de un gol sufletesc.

“Dar nu putem trai fara bani!”, ar putea exclama cei mai multi. “Avem nevoie de bani pentru a putea trai decent, pentru a supravietui !” Asa s-ar putea spune la prima vedere. Insa este posibil sa traiesti… bine, fara niciun banut in buzunar. Heidemarie Schwermer este dovada vie a acestui fapt.

Heidemarie si-a oferit un an pentru a experimenta o existenta fara bani. In 1996 a facut pasul decisiv : a renuntat la job, la reteaua sa de troc, si-a donat toate bunurile, a reziliat toate conturile bancare si asigurarea de sanatate. Toate acestea pentru un an. Nu ar fi crezut ca va rezista atat. Ar fi trebuit sa fie o experienta de douasprezece luni, insa a devenit un mod de viata ce dureaza de cincisprezece ani.

Aceasta fiinta discreta, in varsta de 69 de ani, cu aparenta fragila, chip tanar, zambet delicat, dornica sa faca mai mult pentru semenii sai, si-a deschis in 1982 un cabinet de psihoterapie pentru a intelege misterul mintii si sufletului omenesc. Dar nu era suficient pentru ea. Astfel incat creaza in 1994 o retea de troc, destinata persoanelor ce nu aveau nimic. Apelului sau i-au raspuns studentii si pensionarii…
Insa pasul decisiv a fost facut in 1996, cand a renuntat la toate posesiunile materiale, oferindu-si pensia de 700 de euro pe luna cunostintelor care aveau nevoie. Dar cum poate trai cineva fara bani sau posesiuni materiale? Pur si simplu acest fapt de viata e posibil si datorat altruismului, compasiunii, generozitatii. Astfel, Heidemarie a locuit un timp pe la unii si altii, apoi intr-o casa la Dortmund, unde a scris o carte, tradusa in mai multe limbi. Banii castigati i-a dat trecatorilor in bancnote de 5 marci. dar nu numai aceasta carte a facut-o cunoscuta. A fost invitata la televiziuni, a animat seminarii. Povestea ei a facut obiectul unui documentar.
Acum scrie a treia carte, intr- casa din Wilhelmshaven, unde este gazduita in schimbul unei munci destul de simple : duce gunoiul si tunde peluza. In ceea ce priveste hrana cea de toate zilele, la Dortmund o gasea intr-un magazin bio, unde primea ceea ce nu se vindea. La Wilhelmshaven primeste legume din gradina unor prieteni. Heidemarie a initiat si o asociatie de sprijin alimentar.
Cheia existentei sale este ajutorul pe care il primeste de la semenii sai mai generosi pentru care compasiunea este ceva de la sine inteles. Si ea daruieste atat de mult… Dorinta ei nu este aceea de a avea emuli, ci de a-si face semenii sa reflecteze asupra modului de viata si a relatiilor cu ceilalti. Daca ar exista dorinta de a ajuta, compasiune si generozitate in inimile semenilor nostri, lumea noastra ar fi un paradis. Pamantul ne da totul, este suficient pentru toata lumea. Fiecare poate oferi ceea ce are, ceea ce poate. Daruim si primim…
Heidemarie doreste sa se ajunga la mai mult, la un schimb in care nimeni nu asteapta nimic pentru ceea ce ofera. Inceputul e mai greu…Nu a fost usor nici pentru Heidemarie. La inceput, cei din anturajul sau nu au inteles-o, dimpotriva. Acum, cei apropiati – familia si prietenii – o sustin. Ea a demonstrat cel putin ca este posibila o asemenea existenta…
In curand, aceasta femeie aparent excentrica, in fond nobila, curajoasa si altruista, va parasi casa si orasul pentru o destinatie… inca necunoscuta. Mai are atatea de facut !

Scriind si relatand existenta acestei femei, mi-am amintit – pentru a cata oara? – cuvintele parintelui Nicolae Steinhardt : “Daruind, vei dobandi…”.

Carmen Cortez