Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan – 8 mai

Ioan a fost ucenicul “cel iubit de Iisus”, care la Cina cea de Taina a pus capul pe pieptul Sau, intrebandu-L cine-L va vinde (Ioan 21:20-24). Apostolul Ioan, impreuna cu Petru si Iacov, au fost cei mai apropiati de Iisus ; ei au avut privilegiul de a asista la Schimbarea la Fata (Matei 17:1-8), la invierea fiicei lui Iair, au fost prezenti in Gradina Ghetsemani, apoi, Ioan impreuna cu Simon-Petru au fost la mormantul Invierii lui Iisus (Ioan 20:1-8). Ioan este acela care, aflandu-se la poalele crucii Sacrificiului lui Iisus, acesta i-a incredintat-o pe mama Sa, Sfanta Fecioara Maria (Ioan 19:25-27).
Dar cine a fost Ioan? Tatal sau era Zevedei, iar maica sa era Salomi, fiica lui Iosif, logodnicul Nascatoarei de Dumnezeu. Caci Iosif a avut patru feciori: Iacov, Simeon, Iuda si Iosif, dar si trei fete: Ester, Marta si Salomi, aceasta din urma fiind maica Apostolului Ioan. Deci, Mantuitorul era unchiul lui Ioan, pentru ca era fratele Salomiei, fiica lui Iosif. Despre Apostolul Ioan se spune ca a avut trei maici : Salomia din care s-a nascut; a doua, tunetul, caci asa i-a zis Iisus, “fiul tunetului” si, cea de a treia, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, pe care i-a incredintat-o Iisus de pe cruce; Ioan a luat-o la el si a ingrijit-o pana la Adormirea Ei. Viata lui Ioan dupa Adormire a fost o viata inchinata Bisericii intemeiate de Christos; in Efes a convertit patru sute de mii de barbati si a continuat sa propovaduiasca Cuvantul in Asia. In acest timp, cam pe la anul 90 d.Chr., Ioan a scris Evanghelia sa, probabil dictand-o unui scrib ca si Pavel, evanghelie diferita de a celorlalti trei evanghelisti, Matei, Marcu si Luca, din ea lipsind Parabolele, deoarece el scria lucruri petrecute in Ierusalim, care era la vremea aceea centru religios si politic. Christos descris de Ioan este Cuvantul, Mesia, Fiul lui Dumnezeu. Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan, a trecut la cele sfinte la venerabila varsta de 105 ani si 7 luni.

Se zice ca in fiecare an, la 8 mai, din mormantul sau izbucneste afara, din suflarea Sfantului Duh, praf si pulbere sfanta, pe care locuitorii de acolo o numesc “mana” si care, se spune, este buna pentru izbavirea de toate bolile, spre tamaduirea suferintelor si sanatatea trupului. Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan este pomenit in Biserica Ortodoxa, la 8 mai.

REDACTIA