Zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul – 23 septembrie

In ziua a douazecisitreia a lui septembrie este pomenirea zamislirii InainteMergatorului si Proorocului, Sfantul Ioan Botezatorul. Aceasta dumnezeiasca zamislire a fost vestita de catre Arhanghelul Gavriil care, aratandu-se marelui prooroc Zaharia, pe cand acesta intra in Templul Domnului ca sa tamaieze si sa se roage, i-a spus : “Nu te teme Zahario, fiindca rugaciunea ta a fost ascultata. Nevasta-ta Elisaveta iti va naste un fiu, caruia ii vei pune numele Ioan. El va fi pentru tine o pricina de bucurie si veselie, si multi se vor bucura de nasterea lui…” (Luca 1:13-14). Acum, preotul Zaharia si nevasta sa Elisaveta, n-aveau copii, erau inaintati in varsta, iar ea era stearpa. “Amandoi erau neprihaniti inaintea lui Dumnezeu si pazeau fara pata toate poruncile si toate randuielile Domnului” (Luca 1:6). Si, cu toate astea, erau necajiti ca n-aveau si ei un copil, caci in acele vremuri si in acele locuri, ocara mare era sa n-ai copii.

…Si multe i-a mai spus Sfantul Arhanghel Gavriil lui Zaharia ; la care acesta a intrebat: “Din ce voi cunoaste lucrul acesta?… ” Drept raspuns, ingerul i-a zis: “Eu sunt Gavriil, care stau inaintea lui Dumnezeu ; am fost trimis sa-ti vorbesc, si sa-ti aduc aceasta veste buna. Iata ca vei fi mut, si nu vei putea vorbi, pana in ziua cand se vor intampla aceste lucruri, pentru ca n-ai crezut cuvintele mele, care se vor implini la vremea lor” (Luca 1:19-20). In adevar, cand Zaharia a iesit din Templu, el era mut ; poporul a inteles ca el a avut o vedenie, iar dupa acestea, Zaharia s-a dus acasa. “Peste catva timp, Elisaveta, nevasta lui, a ramas insarcinata, si s-a tinut ascunsa de tot cinci luni. “Caci, zicea ea, iata ce mi-a facut Domnul, cand Si-a aruncat ochii spre mine, ca sa-mi ia ocara dintre oameni”. (Luca 1;24-25). Cu adevarat, s-au impinit toate asa cum a spus ingerul Gavriil ca va fi : “Caci va fi mare inaintea Domnului. Nu va bea nici vin, nici bautura ametitoare, si se va umplea de Duhul Sfant inca din pantecele maicii sale. […] Va merge inaintea lui Dumnezeu, in duhul si puterea lui Ilie, ca sa intoarca inimile parintilor la copii, si pe cei neascultatori la umblarea in intelepciunea celor neprihaniti, ca sa gateasca Domnului un norod bine pregatit pentru El” (Luca 1:15,17).
Noi praznuim zamislirea Sfantului Ioan Botezatorul la 23 septembrie. Aceasta sfanta zamislire a fost data de Dumnezeu, doar celor trei femei pastratoare ale credintei : Ana, mama sfintei Fecioare ; Elisavetei, mama lui Ioan Botezatorul ; si Mariei, Sfanta Nascatoare de Dumnezeu.

REDACTIA